Yiyecek ve içecekleri saklamak için kullanılan plastikler hakkında uyarı

yiyecek ve icecekleri saklamak icin kullanilan plastikler hakkinda uyari

Yiyecek ve içecekleri saklamak için kullanılan plastik kaplar birçok hastalığa kapı açıyor. Uzmanlar, plastik kaplar yerine porselen kapların kullanılmasını öneriyor.

Uzmanlar Uyarıyor

Gıdalarda kullanılan plastik saklama kapları kansere davetiye çıkarıyor. Uzmanlar gıdaları muhafaza etmek için illaki plastik kap kullanılacaksa özelliklerine dikkat edilmesi ve gıda saklamak için uygun olup olmadığına bakılması gerektiği yönünde uyarıyor

Özellikle sıcak yaz ayarlında plastik kaplar içerisinde saklanan yiyecek ve içecekler sağlığı tehdit ediyor. Aşırı sıcak nedeniyle erimeye başlayan plastik içerisinde bulunan yiyecek ve içecekle etkileşime geçip kanser hastalığına kadar neden olabiliyor.

Uzmanlar, plastik kaplar yerine cam ve porselen kapların kullanılmasını önerirken, yinece plastik kap kullanılacaksa bu kapların gıda için olmasına dikkat edilmesi yönünde uyarıyor.

Cam ve porselende boyalı olmamalı

Uzmanlar ayrıca yiyecek ve içeceklerin muhafaza edilmesi için kullanılan plastik ve camların da boyalı olmamasına dikkat edilmesini söylüyor. Boyalı olan porselen ve cam kaplarda gıda muhafaza etmek için üretilmemiş plastik kaplar gibi tansiyon, kanser ve çeşitli nörolojik hastalıklara sebep oluyor.

Fedai: Özelliklerine dikkat edilmeli

Gıda Mühendisi Oya Fedai plastik yiyecek ve içecekte plastik kaplar kullanırken özeliklerine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Gıdaları muhafaza etmek için üretilen plastikler bulunduğuna işaret eden Fedai bu plastiklerin kullanılmasında bir sakınca olmadığını anlattı. Ancak eğer bir plastik kabın üzerinde “tek kullanımlık” yazıyorsa kesinlikle ikinci kez kullanılmaması uyarısı yapan Fedai, “Plastik kap kullanılırken kesinlikle özelliklerine dikkat edilmelidir” dedi.

Arıkbuka: Plastik yerine cam kullanılmalı

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği eski Çevre Sorumlusu ve Çocuk Doktoru Nurçin Arıkbuka, gıdaların plastiklerde saklanmasının uygun olmadığını söyledi. Gıdaları saklarken cam ve porselen tercih edilmesi gerektiğini savunan Arıkbuka, cam ve porselen tercih edilirken de üzerinin boyalı olmamasına dikkat edilmesi yönünde uyarıda bulundu.

“Kanserojen madde içeriyor”

Arıkbuka, plastiklerin kanserojen madde içerdiği dikkati çekti ve sıcakta erimesiyle birlikte bu maddelerin yiyecek ve içeceklere karıştığını söyledi. Bu maddelerin nörolojik hastalıklar, tansiyon ve kanser gibi rahatsızlıklara neden olacağının altını çizen Arıkbuka, bu maddelerden kaynaklanan rahatsızlıkların yıllar sonra ortaya çıkacağını kaydetti.

“Çocuklarda çok tehlikeli”

Özellikle çocukların yiyecek ve içeceklerinin plastik kaplarda saklanmaması gerektiğine dikkati çeken Arıkbuka 2 yıl öncesine kadar tüm markaların çocuk gıdalarını plastik kaplarda muhafaza ettiğini hatırlattı. Arıkbuka artık çocukların gıdalarını saklamak için kullanılan kapların plastik olmadığını bunun sevindirici olduğunu ifade etti.

“Cam şişede cam damacana da var”

Kıbrıs’ta cam şişe ve cam damacanayı bulmanın zor olmadığından söz eden Arıkbuka, “Yanınızda bulundurmak için de su alırken de cam şişede olmasına özen gösterin” dedi. Arıkbuka şu şekilde konuştu:
“Cam şişe ve cam damacana bütün marketlerde bulunabilir. Plastik yerine kaplar tercih edilmelidir. Özellikle de en çok tükettiğimiz su da kullanılan kaplar plastik olmamalı. Cam sürahiler, bardaklar, şişeler ve damacanalar var. Su gibi çok tükettiğimiz bir şeyde kesinlikle camda olmasını tercih etmeliyiz.”

Kaynak : gundemkibris.com

1.474 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!