Bağırsak Bakterileriniz İlaçlarınızın Nasıl Çalıştığını Etkileyebilir

Bağırsak Bakterileriniz İlaçlarınızın Nasıl Çalıştığını Etkileyebilir

Fotoğraf: Midenizde yaşayan bakteriler birçok oral ilaca müdahale edebilir.

Yeni araştırma, doktorların hastaların mikroplarına göre ilaç seçmesine yardımcı olabilir. Bu yeni çalışmanın bulgusuna göre eğer doktor, hastanın bağırsaklarında hangi bakterilerin yaşadığını bilirse en iyi ilacı reçete etmiş olabilir.

Raporlar, bazı bağırsak mikroplarının insanların yuttuğu ilaçları değiştirebileceğini göstermiştir. Öyle ki bu durum ilaçların ne kadar iyi çalıştığını etkileyebilir. Ancak araştırmacılar bunun ne kadar büyük bir sorun olduğundan emin değillerdi. Şimdi, bir çalışma bağırsak bakterilerinin birçok ilacı değiştirebileceğini öne sürüyor. Bu, mikroplardaki genlerin, hasta için verilen ilaçların nasıl çalışacağının tahmin edebileceği anlamına gelir.

Maria Zimmermann-Kogadeeva, Conn’daki Yale Üniversitesi’nde bir biyolog. O ve arkadaşları, 3 Haziran’da Nature dergisinde yeni bulgularını paylaştı.

Matthew Redinbo yeni araştırmaya katılmadı fakat “Bağırsak mikroplarının bir ilacı nasıl etkilediğini bilmek çok faydalıdır” diyor. Kendisi Chapel Hill’deki Kuzey Carolina Üniversitesi’ndeki bir biyokimyacı olarak, bu tür etkilerin ilaç şirketlerinin daha etkili ilaçlar geliştirmesine ve doktorların belirli bir hasta için en iyi tedaviyi seçmesine yardımcı olabiliceğini düşünüyor.

Araştırmacılar insan bağırsağında yaşayabilecek 76 bakteri türü seçtiler. Daha sonra bu bakterilerin 271 ilacın moleküler yapısını değiştirip değiştirmediğini test ettiler. Hormonlardan antivirüs ilaçlarına kadar her ilaç ağızdan alınacak şekilde tasarlanmıştır.

Bağırsak Bakterileriniz İlaçlarınızın Nasıl Çalıştığını Etkileyebilir

Fotoğraf: Bağırsak bakterilerimiz aldığımız ilaçların etkinliğini etkileyebilir.

Bilim adamları, bakterileri besin maddeleri ve ilaç çözeltileri içeren test tüplerine koyuyorlar. 12 saat sonra, her üç ilaçtan yaklaşık ikisi, en az bir bakteri türü tarafından değiştiğini gözlemlediler. Bu bakterilerin her biri 11 ila 95 farklı ilaç arasında değişiklik yapabildiğini buldular.

Nichole Klatt bunun çok büyük olduğunu söyledi. Mikrobiyom, vücutta yaşayan tüm mikropların toplamıdır. Klatt, Florida’daki Miami Üniversitesi’nde bulunan bir mikrobiyom araştırmacısıdır. O da yeni çalışmaya dahil değildi. Yine de, hangi mikropların hangi ilaçları etkilediğini bilmenin yeterli olmadığını belirtti. Gelecekteki çalışmalar, bakterilerin bu değişiklikleri nasıl yaptıklarını tam olarak incelemelidir. Araştırmalar, değiştirilen ilaçların insan vücudu üzerindeki etkilerini de keşfedebilir.

DNA Dedektifleri

Zimmermann-Kogadeeva ve meslektaşları, bir bakterinin DNA’sının hangi bölümünün belirli bir ilacı değiştirmesine izin verdiğini bilmek istedi. Bunu bulmak için önce ilgili mikroplardan DNA’yı parçaladılar. Daha sonra bu DNA parçacıklarını E. coli bakteri hücrelerine yerleştirdiler. Daha sonra, eğer varsa, bu değiştirilmiş E. coli’nin şimdi ilaçları değiştirebildiğini görmek için izlediler. Bu onlara hangi DNA parçalarının bu ilaçlarla karışabileceğini söyledi.

Daha sonra, araştırmacılar farklı ilaçlar kullanarak bir dizi test yaptılar. İşe 28 kişiden dışkı örnekleyerek başladılar. Sonra her bir dışkıdaki mikrop topluluğunun herhangi bir ilacı değiştirip değiştiremediğini test ettiler. Her testte, tüm mikrobiyal toplulukları aynı ilaca maruz bıraktılar.

Araştırmacılar ayrıca E. coli testinde buldukları ilaçları değiştiren DNA parçacıkları için her dışkı örneğini de gözlemlediler. Genetik olarak bu mikroplara en az yüzde 50 benzeyen diğer mikroplardan gelen DNA parçalarını da aradılar. Onların düşüncesi, benzer DNA segmentlerinin muhtemelen benzer işler yapabileceği yönünde oldu.

Ekip, daha fazla ilaç değiştiren DNA parçasına sahip dışkıda ilaçlarda daha fazla değişiklik yapıldığını belirtti. Bu, doktorların ilaçlarını reçete etmeden önce bir hastanın dışkı örneğini genetik olarak test etmelerinin daha olumlu olacağını göstermektedir. Bu tür dışkı testleri onlara hastanın bağırsak mikroplarının reçetelenen bir ilacı değiştirip değiştirmeyeceğini söyleyebilir.

Bağırsak Bakterileriniz İlaçlarınızın Nasıl Çalıştığını Etkileyebilir

Fotoğraf: Bağırsaklarımızdaki mikroplar ilacın ne kadar iyi çalışacağını etkiler mi?

Bu tür testler bir gün doktorların hangi ilacı yazacağını seçmesine yardımcı olabilir. Veya doktorlar, bir kişinin bağırsak mikroplarını belirli bir ilaca daha doğru cevap verebilecek bir tedavi önerebilir. Yale’de bir ilaç bilimcisi ve sistem biyoloğu olan Michael Zimmermann’a göre, antibiyotikler veya dışkı nakli bile hastanın bağırsak mikroplarını değiştirmenin bir yolu olabilir.

Zimmermann-Kogadeeva, Aynı zamanda mikropların ilaçlarla karışmasının “aslında faydalı olabileceğini” de dikkat çektiler. “İlaç şirketleri, daha iyi ilaçlar yapmak için mikropların yeteneklerinden yararlanan ilaçlar yapmak isteyecekler. Bu şirketler ilk etapta bakteri ile kötü reaksiyonları önlemek için haplar tasarlayabilir.”

Kaynak: sciencenewsforstudents.org

915 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!