Amazon Ormansızlaşma ve Yangın Sayısı 2019 Yılının ‘Normal’ Bir Yıl Olmadığını Gösteriyor

Amazon Ormansızlaşma ve Yangın Sayısı 2019 Yılının'Normal' Bir Yıl Olmadığını Gösteriyor

Amazon yangınlarının algılanan ölçeği bu yaz tüm dünyada dikkat çekmiştir. Bununla birlikte, o sırada ortaya çıkan uluslararası kaygılar, Ağustos ayındaki yangın durumunun ‘normal’ ve ‘tarihsel ortalamanın altında’ olduğunu iddia eden Brezilya Hükümeti tarafından engellenmişti.

Global Change Biology dergisinde yazan uluslararası bir bilim insanı ekibi, Ağustos ayındaki aktif yangın sayısının 2018’in üç kat, 2010’dan bu yana en yüksek rakam olduğunu belirtmiştir.

Amazon’daki yangınlar birçok şekilde gerçekleşebilse de, bilim insanları bu yılki artışları ormansızlaşma ile ilişkilendirecek güçlü kanıtlar olduğunu göstermektedir.

NASA uyduları tarafından çekilen görüntüleri yorumlayarak ormansızlaşmayı hesaplayan Brezilya Hükümeti DETER-b Ormansızlaşma Tespit Sisteminden toplanan kanıtları kullanmışlardır.

Bu, bu yılın Temmuz ayında ormansızlaşmanın önceki üç yılın aynı dönemine göre ortalamanın neredeyse dört katı olduğunu göstermektedir. Ormansızlaşmayı hemen hemen her zaman yangınlar takip ettiği için bu önemlidir – kesilmiş bitki örtüsü yanmadan önce kurumaya bırakılır.

Makalenin baş yazarı Prof. Jos Barlow: “Hem aktif yangın sayımındaki hem de ormansızlaşmadaki belirgin gerileme, Brezilya Hükümeti tarafından yapılan 2019 Ağustos’unun Amazon’da normal bir yangın ayı olduğu ile ilgili söylemleri yalanlıyor” demiştir.

Ağustos ayının yangınları, sert bir kuraklığın olmadığı bir zamanda meydana gelmiştir. Kuraklıklar insan yapımı yangınların yayılmasına elverişli koşullar sağlayabilir. Bilim insanları ayrıca, alevlerin medya görüntüleriyle yakalanan atmosfere kadar yükselen ‘muazzam’ dumanlarının yalnızca büyük miktarlarda biyokütlenin yanmasından kaynaklanabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar aktif yangın sayısının Eylül ayında yüzde 35 oranında azaldığını kabul ediyorlar. Her ne kadar bu düşüşün yağmurlardan mı yoksa Başkan Bolsonaro’nun yangınlarla ilgili iki aylık moratoryumundan mı kaynaklandığı açık değildir.

DETER-b’den görüntüler ormansızlaşmanın, Cumhurbaşkanı moratoryumlarına rağmen Eylül ayında ortalamanın çok üstünde bir oranda devam ettiğini göstermektedir.

Ağustos ayındaki yangınların derecesi belli değildir. Her ne kadar yangınların sayısı sayılsa da, boyutları hesaplanmamaktadır.

Lancaster Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi ile ortaklaşa bir araya gelen Brezilyalı bir araştırmacı olan Dr. Erika Berenguer, “Araştırmamız, ormansızlaşma ile mücadele etmeden, dünyanın en büyük yağmur ormanını kül haline getirmeye devam edeceğimizi açıkça göstermektedir”.

“Brezilya, son on yıl boyunca dünyaya ormansızlaşmayı başarıyla azaltabileceğini gösteren bir çevre lideri olmuştur. Bu trendi geri almak hem ekonomik hem de çevresel açıdan mümkün değildir” dedi.

Makalenin yazarları Lancaster Üniversitesi’nden Jos Barlow, Lancaster Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi’nden Erika Berenguer, Cambridge Üniversitesi’nden Rachel Carmenta ve Universidade Federal do Pará’dan Filipe França’dır.

Kaynak : sciencedaily.com

705 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!