Kimya sektöründe 10 milyar dolar ihracat
Kimya sektörü 8 ayda toplam 10 milyar 498 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), kimya sektörü ihracatının ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre değer bazında yüzde 16,42 düşerken, miktar bazında yüzde 8,3 yükseldiğini bildirdi.
İKMİB açıklamasına göre, kimya sektörü ağustos ayında 1 milyar 196 milyon dolarlık ihracatla hazır giyim ve konfeksiyon ile otomotivin ardından üçüncü sırada yer aldı. Kimya sektörünün ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre değer bazında yüzde 16,42 düşerken, miktar bazında ise yüzde 8,3’lük artış yakaladı.
Sektör, ağustos ayında en fazla ihracatı Mısır, Irak ve Almanya’ya gerçekleştirdi. Ürdün, ABD, İran, İspanya, Rusya, Azerbaycan-Nahcivan ve İngiltere Ağustos ayının öne çıkan diğer ülkeleri oldu.
Yılın sekiz ayına bakıldığında, kimya ihracatının 10 milyar 498 milyon dolara yükseldiği görüldü. Mısır, Irak ve Almanya ihracat sıralamasında başı çekerken, BAE, İtalya, İspanya, İran, Suudi Arabistan, Azerbaycan-Nahcivan ve Yunanistan kimya sektörünün en çok ihracat yaptığı ülkeler olarak sıralandı.
‘Yılın ilk yarısında tedirginlik yüksekti’
Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, döviz kurlarında yaşanan ani yükselişlere dikkati çekerek, yılın ilk yarısında tedirginliğin yüksek olduğunu ifade etti.
Halen bu sürecin devam ettiğini aktaran Akyüz, şunları kaydetti:
“Ağustos ayında kimya ihracatında dolar bazında yüzde 16’lık bir düşüş var. Özellikle döviz kurlarında yaşananlar nedeniyle sektörümüz büyük sıkıntı içinde. İhracatçılarımız 6 ay sonrası için fiyat veremiyor ve uzun vadeli çalışamıyor. Hammadde de ithalata bağımlılığımızın çok yüksek oluşu sektörün döviz kurundaki yükselişlere karşı kırılganlığını artırıyor. İhracatçılarımızın fiyat politikası belirleyerek uzun vadeli fiyatlar verebilmeleri için döviz kurunun stabil bir seviyede olması gerekiyor. Ekonomik ve siyasi belirsizliğin yanı sıra dış etkiler nedeniyle de yıl sonu hedeflerine ulaşmakta zorlanacağız. Tüm olumsuzluklara rağmen yeni pazarlara yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz ve özellikle İran pazarını önemli bir fırsat olarak görüyoruz.”
Kaynak : dunya.com