Seralarda LED Işıklandırma için Standartlara İhtiyaç Var

Seralarda LED Işıklandırma için Standartlara İhtiyaç Var

Birçok aydınlatma şirketi, LED ürünlerini müşterilerine spektrum üzerinde 4:1 gibi bir kırmızı-mavi oranı gibi bir dalga boyutu ve renk oranı kombinasyonundan oluşan, optimal bir “renk tarifi” sunma gibi iddialarla pazarlamaktadırlar. Bitki bilimcileri bu bilgiyi sıklıkla aydınlatmanın bitki büyüme ve gelişimi üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirmek için kullanırlar. Fakat Acta Horticulturae Dergisi’nde yayınlanan bir makaleye göre bu oranların nasıl hesaplanacağı ile ilgili standart prosedürler yetersizdir.

“İlave ışık kaynakları ne kadar verimli ise, çiftçilerin ürünlerini yetiştirmesi için gereken elektrik enerjisi o kadar azdır,” demiştir Rutgers Üniversitesi-New Brunswick’te Çevresel ve Biyolojik Bilimler Okulu’ndaki Çevresel Bilimler Bölümü’nden Prof. A.J. Both.

Artan enerji verimliliği büyük bir etkiye sahip olabilir ve yeni mahsul aydınlatması stratejileri hakkındaki bilgiler, gelişmekte olan kapalı mekan tarım endüstrisine yardım edecektir, demiştir Both.

Both tarafından yürütülen eski bir çalışmaya göre sera ve diğer kontrollü ortamlarda sebze, meyve ve ot gibi bahçe ürünleri yetiştirmek için ilave güneş ışığı sağlamak ve aydınlatma süresini uzatmak için elektrik lambaları kullanılmaktadır. Enerji-verimli LED teknolojisindeki son zamanlardaki ilerlemeler, bahçe bitkileri endüstrisine birçok farklı aydınlatma seçeneği sunmaktadır. Fakat çiftçiler, lamba performansları ile ilgili bağımsız verilerin yetersizliğinden dolayı teknolojiler ve LED seçenekleri arasında kolayca karşılaştırma yapamamaktadır. Bu çalışma, üreticiler arasında lambaların karşılaştırılmasına izin veren bir “önerilen standart ürün etiketi”ne öncülük etmiştir.

Both ve çalışma arkadaşları, enerji tüketimi, verimlilik, ışık yoğunluğu ve ışık dağılım örneği gibi performans ölçülerini bağımsız olarak değerlendirme üzerine odaklanmaya devam etmiş ve ticari ürün yetiştiricilerini bilgilendirmişlerdir. Both’un araştırmasına göre son zamanlardaki ilerlemeler, LED lambalardan gelen ışığı tam olarak kontrol etmek ve onların bitki büyümesi ve gelişimi üzerine etkilerini çalışmak için fırsatlar sunmuştur. Both ve ekibi, ışığın süt ya da yiyecek bitkileri üzerindeki etkileri ile ilgili çalışan bitki bilimcileri ile yakından çalışmaktadır.

Yapılan yeni bir çalışma, spesifik bir dalga boyu aralığı boyunca ışık çıktısını ölçen bir alet olan tayfsal ışınım ölçer kullanılmasını önermektedir. Böyle bir cihaz kullanılarak, çeşitli ışık oranları hesaplanabilmektedir. Araştırmacılar, güneş ışığı ile yaygın olarak kullanılan lambaların -tesis ışıklandırması için kullanılan LED, yüksek basınçlı sodyum, çok parlak ve floresan lambalar- ışık oranları arasındaki temel farklılıkları bildirmişlerdir. Araştırmacılar, bitki büyümesi ve gelişimi için önemli olan spesifik dalgabantları için standart tanımlamanın geliştirilmesine katkıda bulunmasını ümit etmektedir.

Yeni çalışmanın baş yazarı, Rutgers’ta yarı zamanlı araştırmacısı olan ve aynı zamanda Cornell Üniversitesi’nde çalışan Timothy Shelford’dur.

Kaynak : sciencedaily.com

865 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!