Hava Kirliliği, Kemik Sağlığını Olumsuz Etkileyebiliyor

Hava Kirliliği Kemik Sağlığını Olumsuz Etkileyebiliyor

Osteoporoz, kemiğin yoğunluk ve kalitesinin azaldığı bir çeşit hastalıktır. Küresel olarak, önemli bir hastalık yükünden sorumludur ve nüfusun yaşlanması nedeniyle yaygınlığının artması beklenmektedir.

CHAI Projesinde ISGlobal liderliğinde yürütülen ve Jama Network Open’da yayınlanan yeni bir çalışmada, Güney Hindistan’da Hyberabad kentinin dışındaki 28 farklı kasabadan 3700 kişi üzerinde hava kirliliği ve kemik sağlığının arasındaki ilişki analiz edilmiştir.

Yazarlar yaşanılan ortamın ince partikül madde ve siyah karbonun sebep olduğu hava kirliliğine olan açık hava maruziyetini tahmin etmek için yerli olarak geliştirilen bir model kullanmışlardır. Katılımcılar aynı zamanda yemek pişirmek için kullandıkları yakıt türü üzerine bir anket doldurmuşlardır. Yazarlar, bu bilgileri, çift enerjili X-ışını absorpsiyometrisi adı verilen ve lomber omurga ve sol kalçada kemik kütlesini ve kemik yoğunluğunu ölçen özel bir radyografi türü kullanılarak değerlendirilen kemik sağlığı ile ilişkilendirmiştir.

Sonuçlara göre ortamdaki hava kirliliğine, özellikle küçük partiküllere olan maruziyet, düşük seviyelerdeki kemik yoğunluğu ile ilişkilendirilmiştir. Yemek pişirmek için biyokütle yakıt kullanımı ile bir korelasyon bulunamamıştır.

“Bu çalışma, hava kirliliği ve kemik sağlığı üzerine sınırlı ve kesin olmayan bir literatüre katkıda bulunmuştur,” şeklinde açıklamıştır ISGlobal araştırmacısı ve çalışmanın başyazarı Otavio T. Ranzani. Bu ilişkinin altında yatan olası mekanizmalarla ilgili olarak da “Kirlilik partiküllerinin solunması hava kirliliğinin sebep olduğu oksidatif stres ve iltihaplanma yoluyla kemik kütlesi kaybına yol açar,” şeklinde eklemiştir.

P.M 2.5’a yıllık ortalama maruziyet 32,8 µg/m3’tür, bu da WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından tavsiye edilen değerin (10 µg/m3) oldukça üzerindedir. Katılımcıların %58’si yemek pişirmek için biyokütle yakıtı kullanmışlardır.

“Bulgularımız yüksek ve düşük ve orta gelirli ülkelerde bulunan seviyeler dahil olmak üzere parçacıklı hava kirliliğinin çok çeşitli hava kirliliği seviyelerinde kemik sağlığı ile ilişkili olduğunu gösteren artan bir kanıt grubuna katkıda bulunuyor,” demiştir çalışmanın ve CHAI projesinin koordinatörü Cathryn Tonne.

Kaynak : sciencedaily.com

633 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!