Artan Karbondioksit Miktarı Bir İklim Krizinden Daha Fazlasına Neden Oluyor – Düşünme Yeteneğimize Doğrudan Zarar Verebilir

Artan Karbondioksit Miktarı Bir İklim Krizinden Daha Fazlasına Neden Oluyor Düşünme Yeteneğimize Doğrudan Zarar VerebilirCU Boulder liderliğindeki yeni bir çalışmaya göre, 21. yüzyıl ilerledikçe, artan atmosferik karbondioksit (CO2) konsantrasyonları, gazın kentsel ve iç mekan seviyelerinin artmasına neden olacak, bu da temel karar verme yeteneğimizi ve karmaşık stratejik düşüncemizi önemli ölçüde azaltabilir. Yüzyılın sonunda, insanlar milyonda 1400 parçaya kadar (1400 ppm) -bugünkü dış mekan seviyelerinin üç katından fazla ve insanların yaşadıklarının çok ötesinde- iç mekan CO2 seviyelerine maruz kalabilir.

CU Boulder’da doçent olan ve bugün AGU GeoHealth dergisinde yayınlanan yeni çalışmanın başyazarı CIRES Üyesi Kris Karnauskas, “Kapalı alanlarda yüksek CO2 seviyelerinin elde edilmesi şaşırtıcı” dedi. “Sınıflara yerleştirilmiş küçük çocuklardan bilim insanlarına, iş insanlarına ve karar vericilere, evlerinde ve dairelerinde düzenli insanlara kadar herkesi etkiler.”

CU Boulder’in mühendislik ve yazar okulundan profesör Shelly Miller, “bina havalandırmasının tipik olarak binalardaki CO2 seviyelerini değiştirdiğini, ancak CO2‘yi seyreltmek için çok fazla insanın olduğu ve temiz havanın yeterli olmadığı durumlar olduğunu” ekliyor. Aynı zamanda CO2’nin, yatak odalarında uyurken gece boyunca olduğu gibi uzun süre havalandırılmayan alanlarda da birikebileceğini söyledi.

Basitçe söylemek gerekirse, yüksek CO2 seviyeleri içeren hava soluduğumuzda, kanımızdaki CO2 seviyeleri yükselir ve beynimize ulaşan oksijen miktarını azaltır. Araştırmalar bunun uyku hali ve kaygıyı artırabileceğini ve bilişsel işlevi bozabileceğini göstermektedir.

Hepimiz bu duyguyu biliyoruz: Havasız, kalabalık bir derslikte veya konferans odasında çok uzun süre oturduğumuzda çoğumuz uykulu veya donuk hissetmeye başlıyoruz. Genel olarak, CO2 konsantrasyonları iç mekanlarda dış mekanlara göre daha yüksektir. Kentsel alanlardaki dış mekan CO2 miktarı bozulmamış konumlardan daha yüksektir. Binalardaki CO2 konsantrasyonları, hem açık havada dengede olan gazın hem de bina sakinlerinin nefes verirken ürettikleri CO2‘nin bir sonucudur.

Sanayi Devrimi’nden bu yana atmosferik CO2 seviyeleri yükseliyor ve 2019’da Hawaii’deki NOAA’nın Mauna Loa Gözlemevi’nde 414 ppm ile zirveye ulaşmıştır. Dünyadaki insanların sera gazı emisyonlarını azaltmadığı senaryoda, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, açık havada CO2 seviyelerinin 2100 yılına kadar 930 ppm’e çıkabileceğini öngörüyor. Kentsel alanların CO2 miktarı tipik olarak bu arka plandan yaklaşık 100 ppm daha yüksektir.

Karnauskas ve meslektaşları, gelecekteki açık hava CO2 konsantrasyonlarını ve yerelleştirilmiş kentsel emisyonların etkisini, iç ve dış mekan CO2 seviyeleri arasındaki ilişkinin bir modeli ve insan bilişine olan etkisini göz önünde bulunduran kapsamlı bir yaklaşım geliştirdiler. Açık hava CO2 konsantrasyonları 930 ppm’e yükselirse, bunun iç mekan konsantrasyonlarını zararlı 1400 ppm seviyesine sürükleyeceğini buldular.

Pennsylvania Üniversitesi psikoloji profesörü yardımcısı Anna Schapiro ve çalışmanın ortak yazarı çalışma hakkında, “Bu düzeyde, bazı çalışmalar önemli bilişsel bozukluk için ilgi uyandıran kanıtlar göstermiştir.” dedi. “Literatürde bazı çelişkili bulgular bulunmasına ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, karar verme ve planlama gibi üst düzey bilişsel alanların artan CO2 konsantrasyonlarına özellikle duyarlı olduğu görülüyor.”

Yazarların bulgularına göre, aslında, 1400 ppm’de CO2 konsantrasyonları temel karar verme yeteneğimizi yüzde 25 ve karmaşık stratejik düşünceyi yüzde 50 oranında azaltabilir.

Artan CO2 seviyelerinin bilişsel etkileri, bilim insanlarının, okyanus asitleşmesi gibi, gaz konsantrasyonunun “doğrudan” etkisi olarak adlandırdığı şeyi temsil eder. Her iki durumda da, artan CO2‘nin kendisi – daha sonra neden olduğu ısınma değil – zararı tetikleyen şeydir.

Ekip, daha yüksek iç mekan CO2 seviyelerine uyum sağlamanın yolları olabileceğini, ancak seviyelerin zararlı seviyelere ulaşmasını önlemenin en iyi yolunun fosil yakıt emisyonlarını azaltmak olduğunu söylüyor. Bu, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Paris Anlaşması ile ortaya konulan stratejiler gibi küresel olarak benimsenen azaltma stratejilerini gerektirecektir.

Karnauskas ve ortak yazarları, bu bulguların iklim değişikliğinin biliş üzerindeki “gizli” etkileri üzerine daha fazla araştırma başlatmasını umuyorlar. “Bu karmaşık bir sorundur ve çalışmamız henüz başlangıç aşamasında. Bu sadece küresel (dış) CO2 seviyelerini tahmin etme meselesi değil,” dedi. “Küresel arka plan emisyonlarından, kentsel ortamdaki konsantrasyonlara, iç mekan konsantrasyonlarına ve son olarak insan etkisine gidiyor. Bunu araştırmak için daha geniş, disiplinler arası bir araştırma ekibine ihtiyacımız var: kendi depolarımızdaki her adımı araştırmamız yeterli olmayacak.”

Kaynak : sciencedaily.com

516 Kez Okundu

Sinem Şahin

1995 doğumluyum. 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Kimya mühendisliği bölümünü kazandım ve Temmuz 2018'de lisansımı tamamladım. İnovatif Kimya Dergisi ekibine kimya alanındaki gelişmeleri takip etmek ve kendimi geliştirmek amacıyla katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!