Hisleri algılayan plastik deri üretildi

hisleri algilayan plastik deri uretildi

Prostetik teknolojisi, bilim kurguları gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor. ABD’li mühendislerin ürettiği plastik deri, tıpkı Uzay Yolu ya da Yıldız Savaşları filmlerindeki gibi hem görüntüsü, hem de verdiği hisle gerçek derinin bire bir aynısı.

Stanford Üniversitesi’nden mühendisler, tıpkı gerçek deri gibi teması algılayıp beyne elektrik sinyalleri gönderen “dijital” bir deri üretti. Araştırmacılar, dijital deriden gönderilen sinyallerin fare beyninde algılanmasını sağlamayı başardı.

Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, mühendisler sistemin şimdiye kadar üretilen yapay hissetme sistemlerinden daha gerçekçi olduğunu öne sürdü. Mühendisler, dijital deriyi gerçek derinin “birebir aynısı” olarak tanımladı.

Gerçek deri gibi ince ve esnek

Dijital derinin en önemli avantajının, plastikten üretilmesi sayesinde tıpkı bir deri gibi “giyilebilmesi” olduğunu belirten uzmanlar, ürettikleri derinin tıpkı gerçek deri gibi esnek ve ince olduğunu ifade etti.

Ürettikleri derinin, bu teknolojinin diğer örneklerinin aksine elektrik dalgalarını beyne ulaştırmak için harici bir işlemci gerektirmediğini belirten kimya mühendisi Zhenan Bao, BBC’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Daha önce biz de, başkaları da plastikten dokunma sensörleri üretmeyi başarmıştı. Ancak bu sensörler, beynin doğrudan algılayabileceği biçimde elektrik sinyalleri üretemiyordu. Bizim ürettiğimiz sensör ise basit bir elektronik devreyi içeriyor. Sensör, bu devre sayesinde beynin doğrudan algılayabileceği sinyalleri üretebiliyor.”

Bao, üretilen dijital derinin, protez uzuvları kaplamada kullanılabileceğini, böylece bu uzuvların insanlara gerçek dokunma hissi sağlayabileceğini söylüyor.

Kaynak : karar.com

935 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!