Sigara İzmaritleri, En Yaygın İnsan Kaynaklı Kirleticilerdir

Sigara İzmaritleri En Yaygın İnsan Kaynaklı KirleticilerdirPlastik pipetler bir süredir toplumun 1 numaralı düşmanı konumundadır, şirketler, şehirler ve hatta birkaç devlet bunları yasaklama konusunda büyük adımlar atmış durumdadır. Fakat göz ardı ettiğimiz daha büyük bir düşman var.

Sigara izmaritleri -o rahatsız edici ve zehirli kalıntılar- filtrelerinde biyolojik olarak parçalanamayan plastikler içermektedir. Bu izmaritler, rastgele bir kenara atıldıkları için su yollarımızda ve yeşil alanlarımızda kolayca yollarını bulurlar. Sigara izmaritlerinden kurtulmak, insanların, okyanuslarımızın ve yeryüzünün sağlığına yardımcı olabilir.

“İzmaritler, tüm o plastik atığı ile birlikte büyük bir kirleticidir. Bu, o kadar açıktır ki buna izin vermeye devam edemeyiz,” demiştir San Diego Üniversitesi’nde toplum sağlığı profesörü ve Sigara İzmarit Kirliliği Projesi’nin CEO’su Thomas Novotny.

Bizim için de Gezegen için de Zararlı Sigara İzmaritleri En Yaygın İnsan Kaynaklı KirleticilerdirSigara İzmarit Kirliliği Projesi’ne göre her yıl dünya genelinde 5,5 trilyon sigara üretiliyor ve bunun %98’i selüloz asetattan yapılan filtreleri içeriyor. Selüloz asetatın ultraviyole ışık altında parçalanması, 10 yıl belki de daha fazla zaman alabilir.

Sigaranın bizim için iyi olmadığını biliyoruz. Bu filtreler görünüşte sigara içen kişi sigaradan nefes çektiğinde soluduğu katran miktarını azaltır. Ancak filtreler sigara içen kişiyi katran ve nikotinden aynı hissi almak için daha derin nefes çekmeye zorlamaktadır. Sonuçta bu, filtreli sigaranın sizin için zararlı olan bir ürünün daha sağlıklı versiyonu olduğu aldatmasıdır. Novotny “Filtrelerin bir yararı olmadığı açıktır. Bunlar yalnızca birer pazarlama ürünüdür ve insanların sigara içmesini kolaylaştırırlar.”

Filtreler aynı zamanda doğadaki plastiklerin varlığını arttırırlar. Son 30 yıl için, sigara izmaritleri Ocean Conservancy(ABD’de bulunan kar amacı gütmeyen bir çevre savunuculuk grubu)‘nin yıllık uluslararası sahil temizleme projesi sırasında en yaygın olarak bulunun madde olmuştur; 2018 yılı temizleme kampanyası sırasında gönüllüler sahillerde yaklaşık olarak 2,4 milyon izmarit bulmuşlardır. (Karşılaştırma yaparsak, 643,000 plastik pipet ve karıştırıcı bulunmuştur).

Bitkiler için de Zararlılar

İzmaritler nerede son bulurlarsa bulsunlar problemli atıklardır ve bunun sebebi yalnızca göz zevkini bozmaları değildir. İngiltere, Cambridge’te bulunan Anglia Ruskin Üniversitesi liderliğinde yürütülen araştırmada, bitkilerin gelişimini engellediği bulunmuştur. Ekotoksikoloji ve Çevre Güvenliği Dergisi’nde yayınlanan çalışmada, ezilmiş izmaritlerin karaçayır otunun filizlenmesini %10, ak üçgül bitkisinin filizlenmesini %27 oranında azalttığı bulunmuştur. Çalışma, kök:sürgün oranına bakmak için devam etmiş ve orada da negatif bir etki bulmuştur.

Bu sayılar, sıradan ve mentollü sigaralar için ve ilginç bir şekilde içilmiş, kısmen içilmiş ve içilmemiş sigaralar için sabit kalmıştır.

Yere çöp atma sorununun farkındalar gibi görünüyor ki; sigara şirketleri, yere çöp atma karşıtı kampanyalara sponsor olarak ve kalıcı ve tek kullanımlık kül tabloları dağıtarak uzun vadeli girişimlerde bulunmaktadırlar. R.J. Reynolds Tobacco Şirketi bir keresinde sigara kullanıcılarına izmaritlerini atmaları için tek kullanımlık keseler dağıtmıştır.

Sigara kullanıcıları, sigara izmaritlerini fırlatma alışkanlığından kurtulmakta zorlanırlar. NBC News, sigara kullanıcılarının kül tablolarını fazla tiksindirici bulduğunu, filtrelerin biyolojik olarak parçalanabilir olduğuna inandığını ve izmaritlerin toprağa atılması gerektiğini düşündüklerinden bahsetmiştir. Bir grup, izmaritleri fırlatmanın basit bir şekilde “sigara içme ritüelinin doğal bir parçası” olduğunu düşünmektedir.

Çeşitli gruplar sigara izmarit akışını durdurmak için çalışmalar yürütmektedir. Sigara İzmarit Kirliliği Projesi, tütün fabrikalarındaki izmarit temizliğinin yükümlülüklerini koymak, tek kullanımlık filtrelerle ilgili bir yasak getirmek, sigaraların verdiği çevresel zarar ile ilgili dava açma ve sigara kullanımının kapsamlı bir şekilde azaltılmasını içeren bir politikalar listesine sahiptir. Anti-sigara kampanyası “The Truth” da bu amaç için yürütülmektedir.

Yasa koyucular filtreleri yasaklamak için çok çaba harcamışlar ve yere çöp atma yasalarını uygulamak her zaman zor olmuştur. Novotny NBC News’e filtrelere karşı alınacak herhangi ciddi bir hareketin büyük ihtimalle sigaranın insan sağlığı üzerindeki zararları ile ilişkili olduklarından Amerikan Kanser Topluluğu, Amerikan Akciğer Derneği ve  Amerikan Kalp Derneği’nin dahil olmasını gerektireceğini söylemiştir.

Tabii ki çevre sağlığı, insan sağlığıdır; bu yalnızca herkesin bu şekilde görmesini sağlama meselesidir.

Kaynak: treehugger.com

1.196 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!