Hubble Uzay Teleskobu Uzaylıların Perspektifinden Dünya’yı Görmek için Bir Ay Tutulması İzledi

Hubble Uzay Teleskobu Uzaylıların Perspektifinden Dünya'yı Görmek için Bir Ay Tutulması İzlediİlk kez bir uzay teleskobu böyle bir olayı gözlemledi.

2019’da Hubble Uzay Teleskobu, ilk kez tam ay tutulması gözlemlemesini yaptı.

Dünya dışında yaşam hakkında araştırma pratiği yapmak için araştırmacılar yaşanabilir olduğunu bildikleri tek dünya ile kostümlü prova yaptılar.

2019 Ocak ayında Dünya bir ay tutulması için, güneş ve ay arasındayken; Hubble Uzay Teleskobu dünya atmosferindeki kimyasalların belirli dalga boyuna sahip güneş ışınlarının aya ulaşmasına nasıl engel olduğunu gözlemledi. Bu gözlem düzeneği gökbilimcilerin yıldızların önünden geçerken Dünya benzeri olan güneş sistemi dışındaki gezegenlerin atmosferini araştırmak için bazı yıldız ışıklarını filtrelemeyi taklit etti.

Greenbeltte bulunan NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde gezegen araştırmacısı olan Giada Arney ” Temel olarak gezegenimize bakan uzaylılarmışız gibi davrandık” dedi.

Araştırmacılar Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanarak atmosferik ozonun etkilerini incelemeye odaklandılar. Çünkü ozon, hem fotosentezde oksijen üretiminde bir kimyasal yan ürün hem de güneşin zararlı UV ışınlarından hayatı koruyan bir kalkandır. Gökbilimciler, atmosferik ozonun yaşanabilir uzak dünyada bir anahtar indikatör olabildiğini düşünüyor. Ay tutulması süresince, Hubble Uzay Teleskobu dünyanın atmosferi üzerinden geçen güneş ışığını inceledi.

Kolorado Boulder Üniversitesi’nden bir gökbilimi olan Allison Youngblood; ” Hubble için aydan yansıyan güneş ışığını gözlemlemek, doğrudan arkadan aydınlatmalı Dünya’ya bakmaktan daha güvenli” diye açıklıyor. Teleskobun parçaları oldukça hassas ve Dünya “Hubble’ın dedektörlerini karanlık tarafında bile kavurabilir” derecede parlaktır.

Ozon tarafından absorblanan UV güneş ışığının belirli dalga boyunda özellikle belirgin düşüşler olduğunu ortaya çıkartan bu gözlemleri; Youngblood, Arney ve meslektaşları “Astronomical Journal” da 6 Ağustos’ta online olarak yayınlandı.

Veriler araştırmacıların atmosferik kimya anlayışı esas alınarak, beklendiği gibi Dünya atmosferindeki kimyasalların ışığı filtrelediğini doğrulamaya yardımcı olur. Bu bulgular güneş sistemi dışındaki yaşanabilir potansiyeldeki gezegenleri tanımlayabilecek bir çok kanıt veriyor.

Kaynak : sciencenews.com

678 Kez Okundu

Buse Çakmak

Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. Meraklı, sorgulamayı araştırmayı seven, öğrenmeye istekli bir bireydir. Güncel gelişmeleri takip edebilmek, okuyup öğrendikleri ile kendisini geliştirebilmek için; İnovatif Kimya Dergisi Haber Çeviri Ekibi'ne katılmıştır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!