Alzheimer’ı durduran ilaç yolda
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) 3. İlaç Tasarım Kongresi İstanbul’da başladı.
İstanbul’da gerçekleştirilen Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Uluslararası İlaç Tasarım Kongresi’nde konuşan Medipol Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güzel, Alzheimer’a karşı üzerinde çalışılan bir ilacın, hastalığı yüzde 66 oranında durdurucu etkisi olduğunu açıkladı. İlacın bin 800 kişi üzerinde sürdürülecek son aşama çalışmalarında daha olumlu sonuçlar vermesi bekleniyor.
İlaç geliştirme çalışmalarının geldiği noktanın ve özgün ilaç tasarımlarının ele alındığı kongrede; Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Durdağı, ABD’de kanser üzerine araştırmalarını sürdüren Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Departmanı’ndan Prof. Dr. Aykut Üren ve birçok kanser ilacının patentine imza atmış olan Medipol Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güzel önemli açıklamalarda bulundu.
Kongre Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Durdağı, “Milyonlarca molekülün test edilebilmesi için bir insan ömrü yetmezken artık bir haftada 7 milyon molekül taranabiliyor” dedi.
Kısa Sürede Daha Fazla İlaç
Yeni bir ilacın keşfi için 5-10 bin molekülün incelenmesinin 3-6 yıl sürdüğünü ve yüksek maliyete neden olduğunu belirten Doç. Durdağı “Bilgisayarda yapılan ilaç tasarım çalışmaları, yaşanan zorlu süreçleri 2-3 haftaya düşürüyor. Aynı zamanda maliyeti önemli oranda azaltıyor. Bu sayede yakın bir zamanda daha fazla ilaç, daha kısa sürede ve daha ucuz maliyetle geliştirilebilecek” dedi.
Ewing Sarkomu’nda da Denenecek
Çalışma arkadaşlarıyla birlikte geliştirdikleri ilaçlardan birinin önümüzdeki 6 ay içinde hastalar üzerinde denenmeye başlanacağını vurgulayan Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Departmanı’ndan Prof. Dr. Aykut Üren “Bazı kanser türlerinde bulunan ve onları normal hücrelerden ayıran özelliklerini hedefleyen bu yeni nesil ilaç, öncelikle çocuklarda görülen bir tür kemik ve yumuşak doku tümöründe (Ewing Sarkomu) denenecek. Genellikle 10–25 yaş aralığında sık görülen bu kanser türü üzerindeki sonuçların başarılı olması durumunda aynı ilaç, prostat kanseri tedavisinde de kullanılacak” dedi. Böylelikle “yetim hastalıklar” olarak adlandırılan nadir görülen kanser türlerinde de ‘sanal ilaç’ umut olacak.
Bu İlaç Alzheimer’ı Durduracak
Medipol Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güzel de kanser, Alzheimer, MS ve ALS gibi önemli hastalıklar üzerinde çalıştıklarını belirterek bu hastalıklara karşı ilaç keşiflerinde gelinen noktayı anlattı.
Güzel, Alzheimer’a karşı Faz 2 (İlacın etkinlik çalışmasının yürütüldüğü süreç) çalışmaları biten yeni bir ilaçtan da bahsetti. Şimdilik sadece Tayvan, Kanada ve ABD’de 300 hastada denenen, ‘Azeliregon’ protenini içeren ilaç, yüzde 66 oranında hastalığı durduruyor.
Piyasadaki ilaçların Alzheimer hastalığını biraz geciktirdiğini; ancak durduramadığını ifade eden Güzel “Bin 800 kişide sürdürülecek Faz 3 (İlacın klinik etkinliğinin ve yan etkilerinin daha geniş bir hasta kitlesi üzerinde değerlendirilmesi) çalışmalarında bu yeni ilacın daha olumlu sonuçlar vermesi bekleniyor” dedi.
15 yıldır bu ilaç üzerinde çalıştıklarını belirten Güzel, 2016 ya da 2017 yılı başında çalışmaların biteceğini söyledi.
İlaçta Dışa Bağımlı Olmaktan Kurtulmalıyız
Güzel, Türkiye’de ‘milli ilaç’ geliştirilmesi konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Bir ilacın klinik aşamasına kadar maliyeti yaklaşık 1,5 milyar dolar. ‘Ülkemiz bunu yapabilecek kapasitede mi?’ diye sorarsanız ‘Bu bir ekip işidir’ derim. Bu konuda devlet, bilim adamı ve sanayici bir arada olmalı. Türkiye’de ilaç konusunda cari açığımız 5 milyar dolar ve bu rakam her yıl artıyor. Hesap yaparsanız bir ilaçla Türkiye’nin 20 yıllık cari açığını karşılayabildiğini görüyorsunuz. O nedenle bu alanda ciddi şekilde çalışmaların artırılması gerekiyor.”
Kaynak : posta.com.tr