1 yılda 3,5 ton atık pil toplandı

1 yilda 3 5 ton atik pil toplandi

Denizli Büyükşehir Belediyesi, bir yılda kentte 3,5 ton atık pil topladı. Kentin çeşitli noktalarına yerleştirilen atık pil dönüşüm kutularında biriken 3 bin 500 kilo atık pil ile 195 bin ton çöpün kirlettiği alanın zehirlenmesi önlendi.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) işbirliğiyle; il merkezi ve ilçelerdeki okullarda görev yapan öğretmenlere ‘Atık Pil Eğitim Semineri’ düzenledi. İlçelerde yapılan seminerin son ayağı, Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda yapıldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Naciye Kapukıran, TAP Proje Sorumlusu Gani Sercan Özkılıç ile eğitimciler seminere katıldı.

Genel Sekreter Yardımcısı Gökoğlan, atık pillerin toplanmasının önemine değinerek, bugüne kadar konuyla ilgili toplumun birçok kesimine yönelik konferans ve eğitimler düzenlediklerini söyledi. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 8 ana atık birimi olduğunu, son olarak lastik ve elektronik atıklar üzerinde durduklarına dikkati çeken Gökoğlan, “Bir kalem pilin ağırlığı 18 gram, zehirlediği alan ise 4 metreküp. Pilin zehirlediği, kirlettiği alan 1 ton evsel atığın kirlettiği alanın karşılığıdır. Geçen yıl Denizli’de 3 bin 500 kilo atık pil topladık. Eğer 1 kalem pil, 1 ton çöpün karşılığı ise 2014’de topladığımız pillerle 195 bin ton çöpün kirlettiği miktar kadar alanı kurtarmışız demektir. Topladığımız pillerin, neredeyse Denizli’nin 1 yılda topladığı evsel atık miktarı kadar değeri var. Bu nedenle atık pillerin toplanması konusuna ayrı bir önem veriyoruz. İnsanlarımızı bilinçlendirmek için eğitim seminerlerimiz devam edecek” dedi.

TAP Proje Sorumlusu Gani Sercan Özkılıç ise, Türkiye’de atık pilleri toplamakla yetkili tek dernek olduklarını kaydederek, “Piller günlük hayatımızın kaçınılmaz bir parçası. Pillerin atık hale geldikten sonra da reaksiyonu devam eder. Sıcaklık pilin içindeki kimyasal reaksiyonu artırır. Bu nedenle pillerimizi sıcaktan uzak tutmalıyız. Hayatımızın vazgeçilmezi olan pillerin çevre felaketine sebep olmasını engellemek istiyorsak diğer atıklardan ayrı toplayıp ilgili kuruma vermeliyiz” dedi. Seminere katılan eğitimcilere atık pil ile ilgili broşür, eğitim CD’leri ve pil toplama kutuları verildi.

Kaynak : yeniasir.com.tr

768 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!