Buğday Gluteni Sürdürülebilir Bebek Bezi Malzemesi Yapmak için Kullanılacak

Buğday Gluteni Sürdürülebilir Bebek Bezi Malzemesi Yapmak için Kullanılacak

Daha sürdürülebilir çocuk bezleri, İsveç’teki araştırmacıların geliştirmekte olduğu yeni bir biyo-bazlı materyal için olası kullanımlardan biri olabilir. Süper emici malzeme, gıda kaynaklarını doğrudan kullanmayarak buğday nişastasının işlenmesinden elde edilen buğday glüten proteinleriyle yapılır.

Kraliyet Teknoloji Enstitüsü ve İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi’nde araştırmacı olan Antonio Capezza, malzemenin suda yüzde 4,000’e ve tuzlu su çözeltisinde yüzde 600’e kadar şişebildiğini söylüyor.

Dünya çapındaki tek kullanımlık çocuk bezi pazarının 2025 yılına kadar 55 milyar doları aşması bekleniyor ve bu ürünlerin çoğu fosil bazlı emici bileşenlerden oluşuyor. Capezza, “Bu, bebek bezlerinde yenilenebilir malzemelerin kullanımını artırmak ve artan sağlık ve hijyen ürünleri ihtiyacını karşılamak için bir fırsat” diyor.

Capezza, bir sonraki adımın malzeme üretimini artırmak olduğunu söylüyor. Böylece araştırmacıların endüstriyel ortakları bu malzemeyi farklı uygulamalarda test edebilir. “Biyotabanlı çözümler geliştirerek, döngüsel bir biyo-ekonomiye ve muhtemelen yeni iş fırsatlarına ve ortaklıklara katkıda bulunuyoruz.” diye ekliyor.

Tamamen sürdürülebilir bir alternatif oluşturmak için, araştırmacılar yalnızca tarımsal yan ürünlere ya da birleşik mamullere odaklanıyor. “Sürdürülebilir olmak istiyorsak, yenilenebilir ve gelecekte ana gıda üretim zincirine müdahale etmeyecek ham maddeler kullanmalıyız” diyor.

Yeni malzemenin su emiciliği diğer biyo-bazlı alternatifleriyle uyumludur. Capezza ‘’Bu, birleşik mamul olarak elde edilmeyen ham maddelerle yapılan ürünleri de kapsıyor’’ diye ekliyor. ‘’Advanced Sustainable Systems’’ dergisinde yayınlanan bir araştırma makalesi, malzemenin sonunda petrol bazlı sentetiklere rakip olacak şekilde daha da geliştirilebileceğini gösteriyor.

Buğday Gluteni Sürdürülebilir Bebek Bezi Malzemesi Yapmak için Kullanılacak

Fotoğraf-1 : Araştırmacı Antonio Capezza biyo-bazlı materyalin, “ana gıda üretim zincirine müdahale etmeyen” yenilenebilir bir kaynak olan buğday tohumuna dayandığını söylüyor.

Süper emici malzemeler pazarı, tek kullanımlık çocuk bezlerinin ötesine uzanıyor ancak Capezza, çocuk bezlerinin idrar emme özellikleri açısından en çok uğraş gerektiren iş olduğunu söylüyor. “Birçok tek kullanımlık çocuk bezinde kullanılan petrol bazlı süper emicilerin emicilik performansını karşılamayı veya aşmayı hedefleyerek, süper emicileri gerektiren diğer uygulamaların çoğunun standartlarını karşılayabiliriz.”

Süper emici malzemelerin kullanıldığı alanlar arasında kişisel bakım ve tıbbi ürünler vardır. Bunun yanı sıra sel suyu tahribatının engellenmesi ve tarım için yağmur suyu tutmada da kullanılıyor.

Buğday nişastası ve etanolün endüstriyel üretiminden elde edilen bir birleşik mamul olan buğday glüteni, onu emicilik uygulamaları için umut verici bir malzeme haline getiren proteinlerden oluşur. Araştırmacılar, glutenin kimyasını sentetik malzemeye daha çok benzeyecek şekilde değiştirerek ve molekülleri ‘’gardenya jasminoides’’ meyvesinden bitki özleriyle çapraz bağlayarak buğday glüten polimerinin şişme potansiyelini artırdı.

Kaynak: phys.org

682 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!