Kimyasal Dedektif Çalışması Gücünü Son Novichok Destanında Gösteriyor

Kimyasal Dedektif Çalışması Gücünü Son Novichok Destanında Gösteriyor

Fotoğraf:Salisbury’deki 2018 zehirlenmelerinin ardından, bu kez bir soğuk savaş kalıntısının alıcı tarafında olan Rus muhalif kişi Alexei Navalny – Novichok sinir gazı. Başka bir kimyasal dedektif hikayesi başlarken bir kez daha kimyagerler kendilerini bu silahlarla uğraşırken bulurlar.

Bir suçu ortaya çıkaran en eski kimyasal adli tıp hikayelerinden biri, yaklaşık 200 yıl önce Birleşik Krallık’ta meydana geldi. Kimyacı James Marsh, bir cinayet davasında bir adamın torunu tarafından arsenik kullanarak zehirlenip zehirlenmediğini değerlendirmek için savcılık tarafından çağrıldı – o zamanlarki ürkütücü takma adı olan miras tozu olarak da bilinir. İlk çabaları tamamen başarılı olmadı. Hidrojen sülfidin doku örneklerinden geçirilmesi sonucunda arsenik trisülfid oluşumu ile arsenik varlığını ortaya çıkarabilmesine rağmen, bileşik denemeden önce bozulmuş ve jüri etkilenmeden bırakılmıştır. Bu başarısızlıkla karşılaşan  Marsh, arsenik içeren numunelerden arsin gazını serbest bırakmak için asit ve çinko kullanarak çok daha hassas bir test geliştirmeye devam etti. Daha sonra yandığında arsin geride gümüşi siyah bir kalıntı bıraktı.

O zamanlar Marsh, tek bir spesifik kimyasal arıyordu. Navalny’nin durumunda, adli kimyagerler ne aradıklarını bilemezlerdi. Navalny’nin açığa çıkmasından günler sonra – büyük olasılıkla milyarda parça düzeyinde –gerçeği  bulabilmiş olmaları inanılmaz. Novichok, muhtemelen enzim-sinir gazı konjugatlarını hedeflemek için antikorlar kullanarak Navalny’den alınan kan örneklerinden çıkarıldı. Proteinin çıkarılmasının ardından izole edilmiş sinir gazı, GC-MS’nin laboratuar çalışanıyla muhtemelen takıma tam olarak neye baktıklarına dair ilk fikri veren bir dizi teste tabi tutulurdu. Alman bilim adamları sadece silahın bir Novichok olduğunu doğrulamakla kalmadı, aynı zamanda yapısının, yapanlar dışında kimsenin bilmediğini de bildirdi.

Analitik kimyaya duyduğumuz güvenin bir kanıtıdır, bu kadar hızlı kimyasal dedektif çalışmasının mümkün olması artık şaşırtıcı değildir. Marsh’ın bugün mümkün olan moleküler adli tıp tarafından hayrete düşeceğinden eminim. Nispeten kısa bir sürede işlerin nasıl bu kadar değiştiğine hayret edebiliriz.

Kusursuz bir zehir fikri, onlarca yıldır edebiyatta bir mecaz olmuştur. Şimdi basit gerçek şu ki böyle bir şey yok .Gerçek ortaya çıkacak ve bunun için bazı inanılmaz kimyagerler ve onlara teşekkür edecek araçları var.

Kaynak: chemistryworld.com

529 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!