Sıvı CO2’in COVİD-19 Aşılarını Saklamadaki Rolü

Sıvı CO2in COVİD 19 Aşılarını Saklamadaki Rolü

Moderna’dan COVİD-19 aşıları ve Pfizer ile BioNTech arasındaki iş birliğinden, son aşamadaki klinik çalışmalarda umut verici sonuçlar gösterdiğinde, dünya bir değişim için iyi bir pandemi haberi aldı. Moderna aşısının, çoğu geleneksel dondurucunun elde edilebileceği şekilde -20°C’de nakledilmesi ve saklanması gerekir. Fakat Pfizer-BioNTech aşısının -70°C’de olması gerekir. Buda en iyi kuru buzla yapılır ama bur da bir sorun yatmaktadır.

Kuru buz, sıvı kardondioksitin sıkıştırılması ve soğutulması ile yapılır. ABD’nin CO2 talebinin yaklaşık %20’sini oluşturmaktadır. Sorun şu ki, CO2 yetersizdir. Kuru buz ekipmanı üreticisi TomCO2 Systems’ın pazar geliştirmeden sorumlu başkan yardımcısı Jeff Holyoak, ABD’deki çoğu CO2’nin etanol ve amonyak üretiminden yakalandığı açıklıyor.

Holyoak, ABD’deki amonyak fiyatlarındaki düşüşün tesislerin kapanmasına yol açtığını ve yakıt etanolüne yönelik isteksiz talebinin birçok tesisi boşa bıraktığını söylüyor. Üstelik, dondurulmuş yiyeceklerin eve teslimatındaki artış nedeniyle kuru buza olan talep yükseldi. “Şu anda piyasada kesinlikle çok fazla korku var” diyor.

Enstrüman üreticisi CO2 Meter’da iş geliştirmeden sorumlu başkan yardımcısı Josh Pringle, CO2 arzının kısıtlı olduğunu kabul ediyor. “Her zaman kullandığım benzetme pizzadır. Bir noktadan sonra pizzayı daha küçük dilimlere kesemezsiniz. Herkesi mutlu etmenin yolu daha büyük bir pizza yapmaktır. Şu anda yeterince CO2 üretilemiyor” diyor.

Bir etanol ticaret grubu olan Yenilenebilir Yakıtlar Birliği’nin CEO’su Geoff Cooper, etanol endüstrisinin iyileşmekte olduğunu söylüyor. Ancak yine de geçen yılın bu zamanına göre %25 daha az CO2 yakalıyor. Cooper, tüm etanol fabrikalarının CO2’lerini yakalamadığını, dolayısıyla bunu yapmaları için teşvikler yaratmanın aynı zamanda iklim değişikliği ile ilgili endişeleri giderebileceğini söylüyor.

Holyoak, eksikliği aynı zamanda büyük ısıtma sistemlerinden, çöplüklerden ve atık yakma tesislerinden CO2 yakalamaya başlamak için bir fırsat olduğunu söylüyor. “Teknoloji orada, ancak maliyet yapısı biraz sıkı ve vergi teşvikleri biraz karışık” diyor.

İki büyük CO2 tedarikçisi olan Airgas ve Reliant müşterilere aşı sevkiyatıyla ilgili yeni taleplere başa çıkabileceklerini söylüyor. Kuru buz endüstrisi gazı sıkıştırmaya ve dağıtmaya hazır olmayı bekliyor. CryoCarb’ın kuru buz süpervizörü Stephanie Mueller, firmasının talep artışına hazırlanmak için kuru buz üretim ekipmanını iki katına çıkardığını ve rakiplerinin de benzer hamleler yaptığını söylüyor.

Holyoak, 2020’nin TomCO2 için güzel bir yıl olduğunu ve Pfizer, UPS ve diğer şirketler kendi kuru buzlarını yapmaya başladıkça ekipman siparişlerinin güçlendiğini söyledi ve aynı fikirde olduğunu göstermiş oldu.

Kuru buz dağıtımcısından William Pressey Arizona Iceman, pazarlama uyumu olduğu için önümüzdeki birkaç ay içinde bazı sorunlar beklediğini söyledi. Wiliam Pressey, kuru buz veya diğer CO2 formlarına dayanan bilim insanları ve işletmeleri düşündürmektedir. Uzun bekleme süreleri için plan yapılacaktır ve sorunlar giderilecektir. “Tedarik ve teslimatı en kısa sürede halledeceğiz” diyor.

Kaynak: cen.acs.org

587 Kez Okundu

Haşim Ertek

1999 Yozgat doğumluyum. Lisemi Sorgun Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Acil Tıp Teknisyeni dalı olarak bitirdim. Şu an Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kimya bölümü 4. sınıf lisans öğrencisiyim. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri okuyorum. TÜBİTAK 2209-A projesinde proje yürütücüsü ve ARDEP 1001 projesinde proje görevlisi olarak çalışıyorum. 2. Uluslarası Kanser Günleri’nde 2 tane bildiri yayınladım. Bir seneyi geçkin İnovatif Kimya Dergisinde gönüllü olarak çalışıyorum. Kimya alanında çalışmalarımı ve güncel kimya haberlerini öğrenmek için İnovatif Kimya Dergisinin Dergi ve Yazar ekibinin bir parçası oldum. İlgi alanlarım: İnorganik Kimya, Biyoinorganik Kimya,ilaç Kimyası, Kanser ve Spektroskopi.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!