İnsan ve Makine İridyum Oksit Hakkında Ortak Karara Vardılar

İnsan ve Makine İridyum Oksit Hakkında Ortak Karara Vardılar

Fotoğraf: Bir araştırma ekibi ve bir yapay zeka ile öğrenme algoritması iridyum oksit hakkında bildiklerimizden daha fazlasını yeniden düşünmeye ihtiyacımız olduğunu tespit etti.

İridyum oksit elektro kimyasal reaksiyonlar için mükemmel bir katalizördür ve sudan hidrojen üretimi gibi enerji taşıyıcıların üretimi için geleneksel olarak kullanılır. Şimdi ise iridyum oksit araştırmaları tersine dönüyor.

Bu şaşırtıcı sonuç, gelecekte araştırmanın nasıl uygulanabileceğinin umut veren bir bakış açısı belirledi. İnsan araştırma ekibi ve yapay zeka arasındaki işbirlikçi çaba aynı problemi analiz etti ve bazı kanılara vardı. TU Münih ve TU Wien’de araştırmacılar aynı anda aynı sonuca ulaştıkları için, birlikte “Physical Review Letters” dergisinde verilerini yayınladılar.

Kristal Nasıl Kesilir?

Prof. Ulrike Diebold’un araştırma ekibinden Florian Kraushofer ” Bir kristal, çok farklı özellikli farklı yüzeylere sahiptir. Küp şeklinde hücrelerden oluşan bir kristal olduğunu hayal edelim. Kestiğimizi düşünürsek, kestiğimiz yöne bağlı olan oldukça farklı yüzeyler oluşuyor.” Diyerek açıklama yapıyor.

Tamamen küp hücrelerin doğrultusunda kesersek, yüzey sadece kareden oluşur. Küp hücreleri çaprazlama kesersek, farklı bir kombinasyon ile düzenli bir yüzey oluşturur.

Kraushofer, “Kristali yavaşça büyüttüğümüzde, enerji kanunlarında en uygun olan yüzey oluşur.” diyor.  Mümkün olan atomik düzenlemelerin hiçbirisi kararlı değil ve bazı durumlarda atomlar, yüzeydeki enerjiyi korumak için yeniden düzenlenir ya da yönünü değiştirir. “Genel olarak, en kararlı geometrik konfigürasyonu belirlemek için süper bilgisayar kullanan çok kompleks simülasyonları yapması gerekir.” açıklamasında bulunuyor. ” En kararlı yüzey olarak görünen hesaplamalar gibi durumlarda iridyum oksit 110 doğrultusunda yeniden şekillendi fakat deneylerimiz, bir şeylerin hatalı olduğunu ve başka yüzeyin daha kararlı olduğunu gösterdi.”

Makineler Kuantum Fiziğiyle İlgileniyor

Korona salgınından önceki bir konferansta; Ulrike Diebol, iridyum oksit üzerine çalışan Münih Teknik Üniversitesi’nden Karsten Reuter ile buluştu. Ekibi, malzeme özelliklerini daha iyi hesaplamak için yapay zekayı kullanıyor. Ulrike ve Karsten, Viyana’ da tamamen aynı sürpriz ile karşılaştılar:Aynı deney, yapay zeka algoritmasının iridyum oksitin kararlı yönünü tahmin etti.

Gelecek araştırmalar, ayrıca daha pahalı bilgisayar simülasyonları içeriyor ve deneyler tarafından yeni yüzeyler belirlendiğini gösterdi ve buna göre; yapay zeka algoritması kesinlikle doğru.

İnsan ve makine: Geleceğe Bakıyorlar

Ulrike Diebold; ” İridyum oksitin önceki tüm sonuçlarını yeniden düşünmek zorundayız.”diyor ve “Yüzeyin oryantasyonu malzemenin fiziksel ve kimyasal davranışında belirleyici bir rol oynuyor.”

Diebold için, sonuç; yapay zeka alanında yeni araştırma metodların ayrıca önemli bir kanıtıdır. “Özellikle kuantum fiziği tabanlı yeni malzeme geliştirilmeye gelince, bilgisayar simülasyonları yıllardır vazgeçilmez.” Diye açıklama yapıyor. “Yapay zeka, karmaşık sorular için akıllıca kullanılır. Yapay zeka, malzeme araştırmasını büyük adım ileriye götürecek harika  bir araç olabilir. Tabi ki, bunu yapmak mümkün, olabilecek en iyi deneysel verilere de ihtiyacımız var.” diyor.

“Bu şimdiye kadar bilgisayar simülasyonlarıyla bizi değiştiremediği gibi, insan zekasının yerini almayacak.” Diyerek Diebold inandırıyor. ” Fakat yapay zeka algoritması kendimizin düşünmek zorunda olmadığı iyi fikirler bulmamıza yardımcı olacaktır.”

Kaynak : phys.org

649 Kez Okundu

Buse Çakmak

Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. Meraklı, sorgulamayı araştırmayı seven, öğrenmeye istekli bir bireydir. Güncel gelişmeleri takip edebilmek, okuyup öğrendikleri ile kendisini geliştirebilmek için; İnovatif Kimya Dergisi Haber Çeviri Ekibi'ne katılmıştır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!