Pfizer’in COVID-19 Aşısı Ön Deneme Verilerine Göre Yüzde 90 Etkili

Pfizer'in COVID-19 Aşısı Ön Deneme Verilerine Göre Yüzde 90 Etkili

Fotoğraf: Florida’da bir gönüllü, COVID-19 aşı çalışmalarının ne kadar iyi olduğunu saptamak için Ekim başlarında Pfizer ve BioNTech’in denemesi olan aşıyı oluyor.

94 vakada yapılan analizine göre aşı insanları COVID-19’dan koruyor.

Amerika’da COVID-19 aşısına yeşil ışık yakma yarışında, insanları korona virüsten %90’dan daha fazla oranda korumada etkili olan aşı, ön hazırlık sonuçlarını arttırmak için ilk aday olarak son aşamaya girdi.

COVID-19 vakaları dünya genelinde hızla artıyor ve bazı ülkeler salgına ve virüs yayılımını zaptetmek için diğer tedbirlerine dönüyor.  9 Kasım’dan bu yana, dünya genelinde-  10 milyondan fazlası Amerika’da olan- 50 milyondan fazla insan virüse yakalandı ve 1.2 milyon insan virüs sebebiyle hayatını kaybetti.

Pfizer Başkanı ve Albert Bourla CEO’su açıklamasında;” Bu global sağlık krizine bir son getirmek için ihtiyaç duyulan ilerleme ile dünya genelinde insanlar ihtiyacını karşılamaya bir adım daha yaklaştık.” diyor.

Ön veri, diğer bilim adamları tarafından henüz incelemeye tutulmadı ve detaylar henüz açıklanmadı fakat aşı olan insanlar arasından şirketlerin raporlamasına göre plasebo verilen insanlara göre %90’dan daha az oranda COVID-19 vakası olduğunu raporladılar. Aşının hastalığın şiddetini etkileyip etkilemediği belli olmayan, çocukları ve yaşlı insanları içeren farklı yaş gruplarına aşının nasıl yapılacağı hala belirsiz.

Aşı denemesine 43,000’den fazla insan kaydoldu. Bu kişilerin 38,955’i üç hafta aralıklarla iki kez aşı dozunu tamamladılar. Analizler sırasında toplamda 94 kişide vaka doğrulandı.

Halka açıklanan veriler, her grupta ne kadar vaka olduğunu ya da her iki dozu da alan yaklaşık 39,000 kişinin ne kadarının analize dahil edildiğini içermiyordu. Şirketler daha önce 62 kişi COVID-19’a yakalandığında ön analiz yapacaklarını söyledi. Raporlanan tesir oranı, şuana kadar hasta olanların çoğunun plesebo grubunda olduğunu ileri sürüyor. Araştırmacılar, toplam 164 vaka kaydedildiğinde bir son analizi gerçekleştirmeyi planlıyor ve iki yıl boyunca katılımcıları takip edecek.

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi – FDA-, plesebolu grubun yarısını içeren aşılanmış insanlarda COVID-19 vakalarını azaltan aşı anlamına gelen, en az %50 oranında etkili olan COVID-19 aşılarını  önermektedir. Pfizer ve BioNTech aşısının ipucunu veren ön analizler bu ölçütü aşabilir fakat klinik denemeler devam etmektedir bu yüzden son tesir değişebilir.

Portland’taki Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nde bir viral immünolog olan Mark Slifka “Erken, fakat temkinli bir şekilde iyimser olabiliriz.” “%90’dan fazlasına vurarak, başarılı aşıları görmek istediğimiz yer burasıdır.”

Acil kullanım yetkisine başvurmak için, FDA katılımcıların yarısının son dozu kabul ettikten sonra COVID-19 aşılarının güvenliği konusunda iki aylık veriye sahip olmasını gerektirir. Pfizer ve BioNTech’in aşısının, o noktaya kasım ayının üçüncü haftasında gelmesi bekleniyor.

Slifka, Pfizer-BioNTech aşısının tesirinin ne zaman geçip geçmeyeceğini bilmediğini belirtiyor. “Bu %90 etki” iki enjeksiyonun sonundan sonra yedinci gününe kadar sürüyor. Sadece bu durumun üstünde mi ya da yakınında mı olduğunu görmeye ihtiyacımız var ve süre aşağıya inse bile aşının başarısız olduğu anlamına gelmiyor. Sadece bize başka güçlendirici yapmaya ihtiyacımız olduğunu söylüyor.”

Pfizer ve BioNTech’in aşısı, protein üretsin diye hücresel makine okuyan genetik molekül olan bir viral mRNA içeriyor. Bu durumda, mRNA; virüse saldırmaya yardımcı olan korona virüsü sivri uçlu protein yapmak için genetik talimatları taşır. Nanopartiküller mRNA’yı kapatır ve konakçı hücrelere ulaştırır. Bu hücreler,bağışıklık sistemine sivri uçlu proteini kopyaladıktan sonra tanıyabilir ve virüsün hafızasını oluşturabilir. Eğer aşılanan kişi gerçek virüsle karşılaşırsa; vücudu antikorları göndermeye ve diğer bağışıklık sistemi hücreleri de virüsle savaşmaya hazır olur. Aşı, hücrelere enfekte edilebilecek bulaşıcı virüs içermez.

Önceki klinik çalışmalr virüse karşı potansiyel olarak koruyabilecek insanlarda aşı bağışıklığı üreten mRNA’yı ispatladı. Bu ve diğer aşılar ciddi yan etkilere sebep olmayan aşılar olarak güvenlik testlerini geçtiler. Aşı; ateş, enjeksiyon alanında acı ve ürperme gibi hafif ila orta semptomlara sebep oluyor.

Madison’da Drew Üniversitesi’ndeki immünolog olan Brianne Barker; “Bunlar kesinlikle çok umut verici sonuçlar.” diyor. Fakat haberler aşının, katılımcıların COVID-19’dan koruduğunu söylüyor. Bu, aşının insanlar arasında virüsün dolaşıp dolaşmasını engelleyeceğine dair sonuçları verebilir. Barker’da “Aşının hastalığı engellemesi mümkün ancak hala enfekte olmasına izin veriyor.”diyor.

Haberlerde ayrıca, her gruptaki kişilerin nasıl hasta olduklarına dair bir fark olduğundan bahsetmiyor. Ve Barker; bu aşının, toplum içerisinde işe yarayıp yaramadığı açsından önemli olabileceğini belirtiyor.

Kaynak : sciencenews.org

477 Kez Okundu

Buse Çakmak

Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. Meraklı, sorgulamayı araştırmayı seven, öğrenmeye istekli bir bireydir. Güncel gelişmeleri takip edebilmek, okuyup öğrendikleri ile kendisini geliştirebilmek için; İnovatif Kimya Dergisi Haber Çeviri Ekibi'ne katılmıştır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!