Bilim İnsanları, Odundaki Şekerden Sürdürülebilir Polimer Üretti

Bilim İnsanları Odundaki Şekerden Sürdürülebilir Polimer Üretti

Bath Üniversitesi’nden bilim insanları, doğada en bol bulunan ikinci şeker olan ksilozu kullanarak sürdürülebilir bir polimer yaptılar.

Yeni, doğadan-esinlenilen malzeme, yalnızca ham petrol ürünlerine olan bağımlılığı azaltmıyor, aynı zamanda özellikleri, malzemeyi esnek ve parlak yapmak için kolayca kontrol edilebiliyor.

Üniversitenin Sürdürülebilir ve Döngüsel Teknolojiler Merkezi’nden araştırmacılar, polieter ailesinden olan polimerin şiltelerde ve ayakkabı tabanlarında kullanılan poliüretan için yapıtaşı olmak, biyo-tıpta yaygın olarak kullanılan bir kimyasal olan polietilen glikole ya da bazen pillerde elektrolit olarak kullanılan polietilen oksite biyolojik olarak üretilmiş bir alternatif olmak gibi birçok uygulamaya sahip olduğunu yayınlamıştır.

Ekip, biyolojik ya da kimyasal algılama uygulamaları için  bu çok yönlü polimere floresan probları ya da boyalar gibi diğer kimyasal grupları şeker molekülüne bağlayarak ilave işlevselliklerin eklenebileceğini söylemiştir.

Ekip, yüzlerce gram malzemeyi kolayca üretebilmekte ve üretimin hızla ölçeklenebilir olacağını tahmin edebilmektedir.

Çalışmaya Royal Society Üniversitesi Araştırma Görevlisi ve Sürdürülebilir ve Döngüsel Teknolojiler Merkezi’nde okutman olan Dr. Antoine Buchard öncülük etmiştir.

“Bol miktarda bulunan bir doğal kaynak olan odundan bu sürdürülebilir malzemeyi üretebildiğimiz için çok heyecanlıyız,” demiştir.

“Plastik ve polimerlerin azalan fosil yakıtlara bağımlılığı büyük bir sorundur ve biyolojik olarak üretilmiş polimerler -bitkiler gibi yenilenebilir hammaddelerden elde edilenler- plastikleri sürdürülebilir kılma çözümünün bir parçasıdır.

“Bu polimer kısmen çok yönlüdür, çünkü çok spesifik kimyasal işlevsellikler ileri sürmenin yanı sıra parlak bir malzeme ya da daha esnek bir kauçuk yapmak için fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerinde kolayca değişiklik yapılabilmektedir.

“Bu, şimdiye dek biyolojik olarak üretilen polimerler ile ulaşılması çok zordu.

“Bu da bu polimer ile paketlemeden sağlık hizmetine ya da enerji malzemelerine daha sürdürülebilir bir yolda birçok çeşit uygulama hedefleyebileceğimiz anlamına gelmektedir.”

Tüm şekerler gibi, ksiloz da birbirinin ayna görüntüsü olan ve D ve L olarak adlandırılan iki biçimde oluşur.

Bu polimer, doğal olarak oluşan ksiloz D-enantiyomerini kullanır, ancak araştırmacılar, onu L-formu ile birleştirmenin polimeri daha da güçlü hale getirdiğini göstermiştir.

Araştırma ekibi, teknolojileri için bir patent başvurusunda bulunmuştur ve şimdi, üretimi daha da büyütmek ve yeni malzemelerin uygulamalarını keşfetmek için endüstriyel ortaklarla iş birliği yapmakla ilgileniyor.

Kaynak: phys.org

653 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!