Araştırmacılar Biyolojik Olarak Parçalanabilen Basılı Gösterge Geliştiriyor
Önümüzdeki yıllarda, elektronik cihazların sarf malzemelerinde kullanımının ve yeni teknolojiler için internet ekipmanlarının artması elektronik hurda miktarını fazlasıyla yükseltecektir.Bu sebeple kaynakları korumak ve kullanılan atık miktarını minimuma indirmek için çevre dostu bir üretime ve daha sürdürülebilir bir yaşam döngüsüne ihtiyaç duyulacaktır. Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nün (KIT) bilim adamları, biyolojik olarak parçalanabilirliği bağımsız bir ofis tarafından kontrol edilip onaylanan göstergeleri üreten ilk kişiler oldu. Sonuçlar Journal of Materials Chemistry’de rapor edildi.
‘’İlk defa, endüstriyel olarak ilgili üretim yöntemlerinin yardımıyla ana malzemesi doğal ürünlere dayanan sürdürülebilir göstergelerin üretiminin mümkün olabildiğini ispat ettik.Kullanımından sonra bu göstergeler elektronik hurda olmuyor, organik gübre haline geliyor.Geri dönüşüm ve yeniden kullanım ile kombinasyon halinde olan bu gösterge, elektronik hurdaların çevreye olan olumsuz etikilerini azaltabilir veya tamamen önleyebilir.’’ Diyor Heidelberg InnovationLab’da çalışan KIT’in Işık Teknolojisi Enstitüsü’nün (LTI) yayınının ilk yazarı ve araştırmacısı Manuel Pietsch.
Düşük Enerji Tüketimi, Basit Bileşen Mimarisi
Göstergenin işleyişi,başlangıç organik malzemesinin sözde elektrokromik etkisine dayanır. Voltaj uygulandığında ışık emilimi değişir ve malzeme rengini değiştirir. Elektrokromik göstergeler, LED, LCD ve E-kağıt gibi piyasada bulunan ekranlara kıyasla düşük enerji tüketimine ve basit bileşen mimarisine sahiptir.Bu göstergelerin diğer bir avantajı ise, bu görüntülerin mürekkep püskürtmeli baskı ile özelleştirilmiş olup, ucuz ve malzeme açısından verimli bir şekilde üretilebilmesidir.Dahası,bu süreç yüksek verimli ölçeklendirmeye uygundur.Ağırlıklı olarak kullanılan malzelemerin doğal bir yapısı vardır veya biyouyumludur. Jelatin ile yapıştırma, göstergeyi yapışkan ve esnek hale getirir, böylece doğrudan cilde takılabilir.
Tıbbi Teşhislerde ve Gıda Ambalajlarında Kullanılır
Gösterge genellikle farklı sektörlerin kısa yaşam döngülü uygulamalarına uygundur.Örnek olarak,hijyenin önemli bir rol oynadığı tıbbi teşhislerde,sensörler ve göstergeleri kullanımdan sonra temizlenmeli veya atılmalıdır.Yeni geliştirilen gösterge elektronik hurda gibi çevreye bırakılmaz,gübreleştirilebilir. Yeniden kullanıma izin verilmeyen gıda ambalajlarında kalite gözetimi için de kullanılabilir. Dijital baskı , işlemin herhangi bir pahalı modifikasyonu olmaksızın göstergelerin kişilere veya karmaşık şekillere uyarlanmasına izin verir.Bu kaynak tüketimini azaltır.
“Bildiğimiz kadarıyla bu, mürekkep püskürtmeli baskı ile üretilen biyolojik olarak parçalanabilir bir ekranın ilk gösterimi. Diğer elektronik bileşenler için sürdürülebilir yeniliklere ve çevre dostu elektronik aletlerin üretimine giden yolu açacak.” Diyor Gerardo Hernandez-Sosa, Heidelberg InnovationLab’de LTI’nin Basılı Elektronik Grubu Başkanı.
Kaynak: phys.org