Brom İnsan Hayatı için Gerekli Midir?

Brom İnsan Hayatı için Gerekli Midir

Brom, atom numarası 35 ve kimyasal sembolü Br olan bir element, Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Billy Hudson liderliğindeki bir araştırma ekibi insanlarda ve diğer tüm hayvanlarda doku gelişimi için gerekli olan 28. kimyasal element olduğunu söylüyor.

Doğal olarak oluşan doksan iki kimyasal element arasından yirmi yedisi şimdiye kadar insan yaşamı için gerekli görülüyordu.

Prof. Hudson ve meslektaşlarına göre 28’inci olarak brom elementi gerekli görülmektedir.

Cell dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Drosophila meyve sineklerinin beslenme düzenlerinden brom çıkarıldığında öldüğü fakat brom eklendiğinde hayatta kaldıkları görüldü.

Prof. Hudson “Brom olmadan hiçbir hayvan var olamaz. Keşif bu! ”dedi.

Bu keşfin temeli 30 yıl öncesine dayanıyor.

Prof. Hudson’ın ,1980’lerin ortalarında, nadir iki böbrek hastalığı hakkındaki merakı, bir köprüyü destekleyen kablolar gibi üçlü sarmal olan kolajen IV molekülünü oluşturmak için birbirlerinin etrafında dönen ve daha önce bilinmeyen iki proteinin keşfine götürdü. Hastalık, bu kablolar arızalı veya hasar gördüğünde ortaya çıkmaktadır.

2009’da başka bir araştırma ekibi, hücreler için yapı iskeleleri oluşturan IV kolajen moleküllerini birbirine bağlamak için “bağlayıcı” görevi gören bir sülfür atomu ile nitrojen atomu arasında yeni bir sülfilimin bağı keşfetti.

Hasarlı bir bağ, nadir görülen oto-immün hastalığı olan Goodpasture sendromunu tetikleyebilir. Bu keşif basit bir soruyu akıllara getirdi: Bağ nasıl oluşur?

2012 yılında, mevcut keşfin ortak yazarları olan Vanderbilt Üniversitesi bilim insanları Prof. Gautam Bhave ve Dr. Christopher Cummings, peroksidazin enziminin (Meyve ve sebzelerdeki enzimler içinde ısıya karşı en dirençli olanıdır.) cevabını bulan çalışmayı yönetti.

Peroksidazin hayvanlar üzerinde bir etkisinin olması yani sıra hastalık konusunda da azımsanamayacak bir etkisi vardır.Aşırı aktif bir enzim aşırı IV kolajen birikmesine ve böbrek fonksiyonunu bozabilecek bazal membranın kalınlaşmasına neden olabilir.

Bu çalışmada Prof. Hudson’ın ekibi, kofaktör olarak iyonik bromürün peroksidazin’in sülfilimin bağını oluşturmasını sağlama konusunda benzersiz ve önemli rolünü gösterdi.

Bilim insanları kimyasal element olan bromun, hayvan gelişimi ve doku mimarisi için çok önemli olduğunu söylüyor.

Keşfin, insan hastalıkları için önemli etkileri vardır.

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ilk yazarlarından Scott McCall, “Birden fazla hasta grubunun brom eksikliği olduğu görüldü” dedi. “Örneğin, brom takviyesi, diyaliz ya da parenteral beslenme(Parenteral nütrisyon (PN), besinler enteral yolla kısmen alınabiliyor ya da tam alınamıyorsa, gerekli besinlerin damar yoluyla verilmesidir.) hastalarının sağlığını iyileştirebilir.”

 Kaynak: sci-news.com

1.718 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!