Yeni Teknoloji, Atık Plastikleri Bir Saat İçinde Jet Yakıtına Dönüştürüyor

Yeni Teknoloji Atık Plastikleri Bir Saat İçinde Jet Yakıtına Dönüştürüyor

Washington Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, plastikleri jet yakıtı ve diğer değerli ürünlerin bileşenlerine dönüştürmek için yenilikçi bir yol geliştirerek plastiklerin yeniden kullanımını daha kolay ve daha uygun maliyetli hale getirdiler.

Araştırmacılar, reaksiyonlarında plastiğin %90’ını orta sıcaklıklarda bir saat içinde jet yakıtı ve diğer değerli hidrokarbon ürünlerine dönüştürebildiler ve istedikleri ürünleri oluşturmak için işlemi kolayca hassas ayarda yapabildiler. Voiland Kimya Mühendisliği ve Biyomühendislik Okulu’nda doçent doktor olan Gene ve Linda ile yüksek lisans öğrencileri Chuhua Jia ve Hongfei Lin tarafından yönetilen çalışmaları hakkında Chem Catalysis dergisine rapor verdiler.

Lin, “Geri dönüşüm endüstrisinde, maliyet çok önemlidir. Bu çalışma, bu yeni teknolojiyi ticarileştirme yönünde ilerletmemiz için bir kilometre taşıdır.” dedi

Son yıllarda, atık plastiklerin birikmesi dünya çapında çevre krizine, okyanusların ve el değmemiş ortamların kirlenmesine neden olmuştur. Bozundukça, küçük mikroplastik parçalarının besin zincirine girdiği ve bilinmese de insan sağlığı için potansiyel bir tehdit haline geldiği bulunmuştur.

Bununla birlikte, plastik geri dönüşümü sorunlu olmuştur. En yaygın mekanik geri dönüşüm yöntemleri plastiği eritir ve yeniden kalıplar, ancak bu, diğer ürünlerde kullanımı için ekonomik değerini ve kalitesini düşürür. Kimyasal geri dönüşüm daha yüksek kaliteli ürünler üretebilir, ancak yüksek reaksiyon sıcaklıkları ve uzun bir işlem süresi gerektirdiği için sanayinin kullanmasını çok pahalı ve elverişsiz hale getirir. Sınırlamaları nedeniyle, ABD’de her yıl plastiğin yalnızca % 9’u geri dönüştürülmektedir.

WSU araştırmacıları çalışmalarında polietileni jet yakıtına ve yüksek değerli yağlayıcı maddelere verimli bir şekilde dönüştürmek için katalitik bir süreç geliştirdiler. 1 numaralı plastik olarak da bilinen polietilen, plastik torbalar, plastik süt sürahileri ve şampuan şişelerinden korozyona dayanıklı borulara, ahşap-plastik kompozit kereste ve plastik ev eşyalarına kadar çok çeşitli ürünlerde kullanılan en yaygın plastiktir.

Süreç için, araştırmacılar karbon katalizörü üzerinde bir rutenyum ve yaygın olarak kullanılan bir çözücü kullanmışlarıdır. Plastiğin yaklaşık %90’ını, tipik olarak kullanılacak sıcaklıklardan daha verimli ve daha düşük olan 220°C (428°F)  sıcaklıkta bir saat içinde jet yakıtı bileşenlerine veya diğer hidrokarbon ürünlerine dönüştürebildiler.

Jia, çözücünün ve katalizörün ne kadar iyi çalıştığını görünce şaşırmıştır.

“Deneyden önce, sadece tahminde bulunduk ama işe yarayıp yaramayacağını bilmiyorduk. Sonuç çok iyiydi.” dedi.

Lin, kullanılan sıcaklık, süre veya katalizör miktarı gibi işlem koşullarının ayarlanması, arzu edilen ürünleri oluşturmak için prosesi hassas bir şekilde ayarlayabilmenin kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

“Piyasaya bağlı olarak, üretmek istedikleri ürünü ayarlayabilirler, esneklikleri var. Bu verimli işlemin uygulanması, atık polietilenden seçici bir şekilde yüksek değerli ürünleri üretmek için umut verici bir yaklaşım sağlayabilir.” dedi.

Washington Araştırma Vakfı’nın desteğiyle, araştırmacılar gelecekteki ticarileştirme sürecini büyütmek için çalışıyorlar. Ayrıca işlemlerinin diğer plastik türleriyle etkili bir şekilde çalışabileceğine inanıyorlar.

Profesör Jim Pfaendtner da dahil olmak üzere Washington Üniversitesi ve Pasifik Kuzeybatı Ulusal Laboratuvarı’ndan araştırmacılarla birlikte yapılan bir çalışmadır. Washington Eyaleti Araştırma Vakfı ve Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edildi.

Kaynak: sciencedaily.com

564 Kez Okundu

Cemre Şahin

1997 İstanbul doğumluyum. Lisans derecemi İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde tamamladım. Araştırma yapmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi seven biriyim. Araştırmalarımı başka insanlarla da paylaşabilmek için İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası oldum. Malzeme bilimi alanındaki gelişmeleri sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!