Karın Ağrısına Tarantula Zehri

Karın Ağrısına Tarantula Zehri

Fotoğraf : Perulu bir tarantula zehrinden üretilen molekül, kronik karın ağrısı için ağrı kesici olarak kullanılabilir. Kaynak: Geno EJ Sajko Fotoğraf/shutterstock.com

Enflamatuvar bağırsak sendromu (EBS) tam anlamıyla karında bir ağrıdır. Kronik veya uzun süreli karın ağrısı yaygın gözlemlenen bir durum olduğu gibi şu anda etkili bir tedavi seçeneği mevcut değildir. ACS Pharmacology & Translational Science dergisinde yayımlanan çalışmada, araştırmacılar yeni bir potansiyel rahatlama kaynağı belirlemişlerdir: örümcek zehrinden ortaya çıkmış bir molekül. Farelerle yapılan deneylerde, bir dozun EBS ağrısı ile ilişkili semptomları durdurabileceğini göstermektedirler.

Ağrı hissi, nöron adı verilen hücreler tarafından vücuttan beyne taşınan elektrik sinyallerinden kaynaklanmaktadır. Nöronların yüzeylerindeki küçük kanallar, pozitif yüklü sodyum iyon alışverişine izin vererek bu sinyalleri iletmelerine yardımcı olmaktadırlar. Çok sayıda sodyum kanalı mevcuttur ve bazı ağrı kesici ilaçlar bunları bloke etmek prensibi ile çalışmaktadırlar. Bununla birlikte, bu tür tedaviler kronik ağrılar için etkili olmadıkları gibi, ayrım gözetmeksizin tüm kanallara müdahale edilmesini sağlamakta ve yalnızca kısa süreliğine kullanılabilmektedirler. Stuart Brierley, Glenn King ve meslektaşları, kronik EBS ağrısı sırasında aktive olan kanalları seçici olarak hedeflemenin bir yolunu bulmak istemişlerdir.

Araştırmacılar, kronik EBS ağrısından sorumlu olduğundan şüphelendikleri spesifik bir sodyum kanalına odaklanmışlardır. Daha sonra, ağrıyı engellemek adına sodyum kanallarının aktivitesini değiştirme gücüne sahip bilinen en zengin molekül kaynağına yönelmişlerdir: örümcek zehri. Perulu bir tarantulanın zehrinde, Tsp1a adını verdikleri ve sodyum kanallarını potansiyel bloklama aktivitesine sahip bir molekül keşfetmişlerdir. Tedavi amaçlı olarak bu etkisini test etmek için araştırmacılar, EBS’ye sahip fareleri kullanmış ve deney sırasında fareleri izleyerek ağrı ile ilişkili bir refleksi tespit etmişlerdir. Farelerin kolonlarına uygulanan Tsp1a tedavisi, bu refleksin oluşumunu önemli ölçüde azaltmış ve bu da ağrının hafiflediğini göstermiştir. Dahası, Tsp1a oldukça seçici olduğu ve diğer vücut işlevlerine müdahale etmediği tespit edilmiştir. Böylece insanlarda da güvenle kullanılabileceği düşünülmüştür. Ekip, Tsp1a’nın, kronik EBS ağrısı için potansiyel bir tedavi kaynağı olarak umut vaat etmesine rağmen, vücuttaki aktivitesi ve bağışıklık sisteminin buna tepkisi hakkında kapsamlı çalışmalar yapılmasının da önemini vurgulamıştır.

Makaleyi görüntülemek için “Voltaj Kapılı Sodyum Kanalı NaV1.7’nin Farmakolojik İnhibisyonu, Enflamatuvar Bağırsak Sendromlu Bir Kemirgen Modelinde Kronik İçorgan Ağrısını Hafifletiyor” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

1.236 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!