Yeni Teknikle Amonyaktan Yeşil Hidrojen Üretmek Mümkün
Araştırmacılar sıvı amonyağı çok verimli bir şekilde hidrojen gazına dönüştürme konusunda çığır açacak bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı.
Journal of Materials Chemistry A dergisinde yayınlanan araştırmada sıvı amonyak elektrik yoluyla parçalanarak neredeyse %100 saflıkta ve büyük miktarda yeşil hidrojen elde edildi.
Amonyak, aşırı yüksek enerji yoğunluğu, depolanmasının ve işlenmesinin kolay oluşu nedeniyle son dönemde taşıyıcı olarak öne çıkan maddelerden biri. Bunun yanında amonyağın elektrik akımı kullanılarak azot ve hidrojen gazlarının oluşturulması teorik olarak sadece 0,06 voltluk bir elektrik akımı gerektiriyor. Karşılaştırmak için, suyun elektroliziyle hidrojen ve oksijen gazları oluşturmak için gereken akım 1,23 volt.
Araştırmada bu ayrıştırma işlemi için yeni bir katalizör denendi. İşlem sırasında kullanılan gaz kromatografi cihazı sayesinde tepkimeler ve gazların oluşumu eş zamanlı olarak izlenebildi. Çiçeğe benzer şekildeki platin katalizörler sayesinde çok daha düşük enerji sarfiyatı ile bu gaz elde edilebildi.
Sürdürülebilir Hidrojen Üretimi
Çalışmada saatte harcanan kilovat enerji başına 734 litre gaz üretilebildi. Su ile yapılan çalışmada ise bu miktar sadece 242 litre oldu. Araştırmacılar bu sonucun amonyağın oksitlenerek yakıt üretilmesi konusunda çığır açacağını ifade ettiler.
Bu gaz günümüzde birçok endüstriyel işlemde kullanılıyor. Ayrıca bu çok yanıcı gazın gelecekte yakıt olarak kullanılabileceği de sıklıkla dile getiriliyor. Hidrojenin yanması sonucunda atmosfere sadece su buharı salınıyor.
Gaz, üretildiği yöntemin doğada bıraktığı karbon ayak izine göre gri, mavi ve yeşil şeklinde tanımlanıyor. Yeşil hidrojen en düşük enerji harcaması gerektirdiği için aynı zamanda çevresel olarak en sürdürülebilir tür.
Kaynak : gidahatti.com