Sürdürülebilir İlâç Tasarımında Yeni Bir Teknik
Fotoğraf : Özet grafiği.
Araştırmacılar, kimyasal reaksiyonlarda biyoaktif molekülleri yapısal olarak değiştirmek adına görünür ışığı kullanarak yeni bir yaklaşım keşfetmişlerdir. Bu keşif, yeni ilâçların tasarımında ve üretiminde kullanılabilecek geleneksel yöntemlere olası sürdürülebilir bir alternatif sağlayabilir.
Nottingham Üniversitesi Kimya Okulu’ndaki GSK Karbon Nötr Laboratuvarı araştırmacıları, görünür ışığın zararsız ve sonsuz enerjisinden yararlanarak kimyasal üretmenin, toksik reaktif ve ağır metal içerikli geleneksel metodolojilere alternatif, yeni ve sürdürülebilir yolları bulmaya çalışmaktadırlar. Gerçekleştirilen çalışma Nature Chemistry‘de yayımlanmıştır.
Genellikle yeni ilaçların ve zirai kimyasalların keşfi, biyoaktivitelerini ya da diğer kimyasal özelliklerini geliştirmek adına çeşitli yapısal analogların araştırılmasını içermektedir. Kimyagerler bu analoglara, “geç evre işlevselleştirme” olarak tanımlanan bir süreç olan karmaşık biyoaktif moleküllerin kimyasal modifikasyonları aracılığı ile erişmektedirler. Öte yandan, toksik ve pahalı reaktifler veya katalizörler kullanılan geleneksel kimyasal yöntemler ile olası analogların yalnızca bir kısmına erişilebilmektedir. Birçok katalizör, toksisiteleri ve biyobirikimli yapıları ile çevresel kirleticiler olan ağır metallerden oluşmaktadır.
Geç evre işlevselleştirme, ilâç tasarımı için önemli bir araçtır. Bu araştırma; modüler, pratik ve sürdürülebilir yeni bir yaklaşım sunmaktadır. İlgili yeni yaklaşım, araştırmacıların kullanabileceği yapıları önemli ölçüde genişleterek yeni ilâçların tasarımında ve üretiminde kapsamlı uygulama potansiyeline sahip olacaktır.
Araştırmanın öncülerinden Dr. Mattia Silvi “Biyoaktif molekülleri yapısal olarak değiştirmek için temelde yeni bir yaklaşım keşfettik, onları Lego gibi pratik bir biçimde ele aldık. Ağır metallerin kullanımdan kaçınılan yaklaşımımızda, görünür ışığın sürdürülebilir enerjisinden yararlanılarak genel bir uygulanabilirliği mevcuttur. Bu sebep ile yeni ürünlerin tasarımı için istisnai bir alana erişim sağlar. Çalışmamızın sonuçları, araştırmacıların karmaşık biyoaktif moleküllerin yeni analoglarını tasarlama biçimini önemli ölçüde etkileyebilir. Bu durum, gelecekte ilâçlarının geliştirilmesi için yeni ve güçlü bir araç sağlıyor,” demiştir.
Makaleyi görüntülemek için “Görünür Işık ile Olefinasyon Bağlama” buraya tıklayın.
Kaynak: phys.org