Kansere Sebep Olan Proteinlere Karşı Kimyasal Araçların Kullanımı

Kansere Sebep Olan Proteinlere Karşı Kimyasal Araçların Kullanımı

Yale’in Mikrobiyal Bilimler Enstitüsü’ndeki bilim insanları, enfeksiyonun proteinleri tümör büyümesini teşvik edecek şekilde nasıl değiştirdiğini anlamamızda önemli bir adım attılar.

Kansere neden olan enfeksiyonların bir özelliği, hücrelerimiz, hücrelerin içindeki DNA ve proteinlere zarar verebilecek reaktif oksijen türleri (veya ROS) adı verilen oksijen içeren moleküllerle temas ettiğinde ortaya çıkan oksidatif strestir.

Her iki hasar türü de kanserde meydana gelir, ancak ROS tarafından hedeflenen proteinler hakkında çok daha az şey bilinmektedir, çünkü onları tanımlamak zordur.

Moleküler, Hücresel ve Gelişimsel Biyoloji ve Kimya bölümlerinde yardımcı doçent olan Stavroula Hatzios’un laboratuvarı, enfekte olmuş hücrelerde bu tür proteinleri tespit etmek için kimyasal bir strateji geliştirmiştir.

Nature Chemical Biology’de yayımlanan bulguların, tümör büyüme yolunda enfeksiyondan kaynaklanan protein hasarını içeren ilk bulgular olduğu düşünülüyor.

Şimdiye kadar, bilim insanları kansere yol açan mutasyonların nedeni olarak DNA hasarına odaklandılar. Bir proteini tümör büyümesini teşvik edecek şekilde değiştiren enfeksiyon sırasında neler olduğu hakkında çok daha az şey bilinmektedir.

Araştırmacılar mide kanserine neden olan bakteri Helicobacter pylori ile enfekte olan insan mide hücreleri üzerinde yapılan bir çalışma sonucunda, ROS tarafından hedeflenen ve tümör büyümesini düzenleyen bir konakçı protein üzerinde spesifik bir bölge belirlediler.

Canlı bir hastalık durumunda, temel olarak belirli bir hücredeki eksiksiz bir protein setine bakarak kimyasal bir proteomik stratejisi uygulayarak, bulgular enfeksiyon sırasında moleküler hedeflerin neler olabileceğini düşünme tarzımızı değiştiriyor.

Çalışma, diğer enfeksiyonlar için de etkilere sahiptir ve kronik bakteriyel enfeksiyonlardan sonra tümörlerin oluşumuna veya bağırsak mikrobiyomunda bazı kişilerinde iltihaplanmaya neden olan ancak diğerlerinde olmayan değişikliklere yol açabilecek mekanizmalara yeni bir ışık tutmaktadır.

Kaynak: phys.org

800 Kez Okundu

Ceyda Nur Kaya

Merhaba, ben Ceyda Kaya. 09.09.2000 İstanbul doğumluyum. Marmara Üniversitesi Kimya bölümü öğrencisiyim. Araştırma yapmayı, gelişmeleri takip etmeyi seviyorum. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum, bu nedenle İnovatif Kimya Dergisi’ nin haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!