Yumurtaları -Belki Bir Gün Kafaları Hasardan Koruyan Yeni Jel
Fotoğraf: Özet grafik. | ACS Uygulamalı Malzemeler ve Arayüzler (2022). DOI: 10.1021/acsamı.2c01261
İngiltere’ye ait bir çocuk tekerlemesinin ünlü yumurtası “Humpty Dumpty” bir duvardan düştü ve tekrar bir araya getirilemedi. Ama jelatin ve mısır nişastasından yapılmış koruyucu bir ceket giymiş olsaydı, sağlam kalabilirdi. ACS Uygulamalı Malzemeler ve Arayüzler’deki araştırmacılar, jelatine nişasta ekleyerek, yumurta gibi kırılgan nesneleri ve belki bir gün insanların kafalarını koruyan jeller oluşturduklarını bildiriyorlar.
Baloncuklu naylon, hassas eşyaları güvende tutmak için tasarlanmış olsa da bazen yeterince iyi çalışmazlar ve eşyalar hala kırılabilir. Benzer şekilde, kasklardaki dolgu, hokey, kaykay ve binicilikte şiddetli temaslar sırasında insanların kafalarını yaralanmalara karşı korumaya yardımcı olur. Ancak bazı sporcular hala çok sert bir şekilde darbe almaktan veya sert bir yüzeye düşmekten kaynaklı beyin darbelerinden kaçınamıyorlar. Bu nedenle, darbelerden gelen kuvveti emip dağıtarak daha iyi bir iş yapan ince ve esnek malzemelere ihtiyaç vardır.
Daha önce araştırmacılar bu amaçla elastomer köpükler geliştirdiler, ancak hidrojeller de – su molekülleri tarafından doldurulmuş polimer zincir ağları – başka bir olasılık. Böylece Srinivasa Raghavan, Sairam Ganesh ve Nikhil Subraveti, güçlü darbelere karşı kalkan oluşturabilecek hidrojeller formüle etmek istedi. Kırılgan nesneler için model olarak yumurta ve yaban mersini kullandılar ve hidrojellerin onları güvende tutma yeteneklerini test ettiler.
Araştırmacılar jelatinli hidrojel filmler yaptılar ve mısır nişastası granülleri eklediler. Sonuç, saf jelatinden yapılmış filmlere kıyasla bir darbe kuvvetini %15’e kadar azaltabilen bir malzemeydi. %10 jelatin ve %10-20 nişasta içeren jellerin esneklik ve darbe emilimi açısından ideal olduğunu belirlediler.
İlgili Video:
Ardından jelin yumurta ve yaban mersinini güvende tutup tutamayacağını görmek için bir dizi test yapıldı. Jelatin-nişasta jeline sarılmış yumurtalar, masaya bırakıldıklarında bozulmadan kalırken, saf jelatin sarılı yumurtalar kırıldı. Jelatin-nişasta jelinin iki tabakası arasına mantı gibi sıkıştırılmış yaban mersini, üzerlerine 1,7 ons ağırlıklar düştüğünde bozulmadan kaldı. Araştırmacılar, nişasta içeren hidrojellerin koruyucu doğasının yanı sıra ucuz ve biyolojik olarak parçalanabilen bileşenlerinin, bu malzemelerin spor malzemeleri, savunma malzemeleri ve kırılgan tüketim mallarında kullanılmak üzere ambalaj için yararlı olabileceği anlamına geldiğini söylüyor.
Kaynak: phys.org