Kükürt Gübreleri
Kükürt bitkiler için önemli bir besin kaynağıdır. 1980’lerde kirli hava sebebiyle serbest kükürt çiftçi tarlalarına düşmüştür. Yani atmosferdeki kükürt birikimi önce kirli havaya, sonrasında asit yağmurlarına; dolayısıyla suyla karışarak balıklarda cıva birikimine yol açan seri kimyasal olaylara neden olmuştur. Bu problemleri aşmak amacıyla yapılan çalışmalar sayesinde hava kirliliğinden kaynaklı kükürt miktarını azaltılmıştır. Bu çalışmalar sebebiyle Midwest bölgesindeki mısır ve soya fasulyesi tarlalarındaki fazla kükürt miktarı da azaltılmış ve bitkiler besinsiz kalmıştır.
Çevre Bilimleri Araştırma Kooperatif Enstitüsü bursiyeri, Colorado Boulder Üniversitesi Ekolojisti ve kükürtlü gübrelere yeni bir yaklaşım sunan çalışmanın baş yazarı Eve-Lyn Hinckley, “Atmosferik birikime neden olmayan kükürt gübresi kullanımı için net bir yaklaşım bulduk. Bunun için öncelikle, 1985-2015 arası yayılmış tüm kükürt gübrelerinden birer numune aldık” dedi.
Dünya ve Çevre İletişimi Dergisi Aralık ayı sayısında Syracuse Üniversitesi’nden Charles Driscoll, Hinckley ve meslektaşlarının yayınladığı rapora göre, havadan kükürt yağması diyebileceğimiz asit yağmuru biter bitmez çiftçiler tarlalarıyla uğraşmaya başlamışlardır. Sonucunda azot ve fosfor gübreleri gibi kükürtün de bitkinin büyümesinde çok etkili olduğunu görmüşlerdir.
Bu, kükürtün etkilerini görme de çok önemli bir bulgudur. Çünkü bu kimyasal ağır metalleri, toksik cıva da dahil, daha hareketli hale getirerek balıklar gibi bazı canlılara zarar verme özellikleri söz konusu olduğundan ciddi bir öneme sahiptir.
Kükürt gübrelerinin cıva dönüşümüne etkisi henüz belirlenememiştir, dedi Hinckley.
Hinckley “Kükürt gübresindeki kükürt ile asit yağmurlarındaki kükürt formu aynıdır. Ancak asit yağmurundan gelen kükürt atmosferik birikim iken gübre formundaki kükürt büyük miktarda, yoğun ve hedefe yönelik oluşturulmuş bir uygulamadır” dedi. Kendisi ve meslektaşları, tarımda gerçekleşebilecek sülfür sızıntısı ile yer altı sularına doğru hareket ederken metil cıva oluşumu arasındaki ilişkiyi dikkatlice incelemektedirler.
Çevresel risklere rağmen çiftçilerin kükürt gübresine ihtiyaç duyduğunu belirten Hinckley, çalışmasının bu ihtiyaca sırt çevirmediğini söyledi. Tarım uzmanları; azot ve fosfor gibi gerekenden fazla kullanıldığında çevreye zarar veren besin maddelerinin, belli zamanlama ve uygulama miktarları ile yani kontrollü salınım yöntemi ile zararını en aza indirmeyi başarabilmişlerdir. Kükürt üzerine yapılan çalışmanın amacı da budur. Hinckley, “İnsanların akıllıca kullanmalarına yardımcı olmak ve çevreye etkilerini tam anlamıyla anlamaktır.”
Kaynak: sciencedaily.com