Çimsa’dan 12.4 milyon liralık çevre yatırımı

cimsa dan 12 4 milyon liralik cevre yatirimi

Çimsa, geçtiğimiz yıl sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında 12.4 milyar liralık çevre yatırımı yaptığını duyurdu.

Türkiye’nin önemli çimento ve yapı malzemeleri üreticilerinden Çimsa, 2015 yılı verilerinin yer aldığı Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Global Reporting Initiative G4 Raporlama Rehberinin “temel” (core) kriterlerine uyumlu olarak hazırlanan raporda, 2015 yılında gerçekleşen çevresel, ekonomik ve toplumsal faaliyetlere yönelik çalışmalar yer aldı. Çimsa, Sürdürülebilirlik Raporu’nu 2010 yılından bu yana yayınlıyor.

Çimsa Genel Müdürü Nevra Özhatay, “Ana hedefimiz insana saygılı, çevreyle uyumlu ve finansal açıdan karlı bir iş modeliyle paydaşlarımız için değer üretmektir. Bu nedenle yatırımlarımızın, uygulamalarımızın, ürün ve hizmet geliştirme çalışmalarımızın karar süreçlerinde finansal performans kadar sosyal, çevresel ve ekonomik performans beklentileri de önemli bir yer tutmaktadır” dedi.

Özhatay, sürdürülebilirlik alanında 2015 yılında gerçekleştirilen başarının gelecek dönemlerdeki çalışmalarla arttırılacağına inancının tam olduğunu söyledi.

Sürdürülebilirlik Raporu 2015 hakkında detaylı bilgi için www.cimsadasurdurulebilirlik.org’u ziyaret edebilirsiniz.

Çimsa Sürdürülebilirlik Raporu 2015’ten satırbaşları;

2015 yılında Çimsa,

– Sürdürülebilirlik, çevre ve iş sağlığı ve güvenliği alanlarında toplam 12 milyon ABD doları tutarında yatırım gerçekleştirdi.

– Çevre performansının arttırılmasına yönelik 12,4 milyon TL çevre yatırımı gerçekleştirildi.

– 4,45 milyon ton gri çimento, 1,03 milyon ton beyaz çimento, 0,71 milyon ton klinker, 2,4 milyon m3 hazır beton satışı gerçekleştirildi ve bu sayede net satış geliri 2014 yılına kıyasla yüzde 7 oranında artarak 2015’te 1,17 milyar TL’ye ulaştı.

– Dönem içinde gerçekleştirilen ihracat geçmiş yıla kıyasla %42 oranında artarak 321,93 milyon TL düzeyine yükseldi.

– Çimento Sürdürülebilirlik İnisiyatifi’ne (CSI) katılan ilk ve tek Türk şirketi oldu.

– 2014-2015 döneminde, toplam 4.760 kişi*saat gerçekleşene Süreç İyileştirme Mühendisliği Gelişim Programı ile 10 yeni mezun Çimento Mühendisi olarak yetiştirildi.

– Beyaz yaka çalışanlara 23.053 kişi*saat, mavi yaka çalışanlara 42.985 kişi*saat olmak üzere toplam 66.038 kişi*saat çalışan eğitimi verildi.

– Şirket çalışanlarının insan hakları konusunda farkındalığını artırmak için raporlama döneminde 990 çalışanın katılımıyla toplam 495 kişi*saat eğitim gerçekleştirildi.

– Üst yöneticiler arasında yüzde 37 kadın çalışan oranı ve Türkiye çimento sektöründe ilk kadın genel müdüre sahip olmasıyla Çimsa kadın istihdamını ve kadın çalışanların yönetimde yer
almalarını desteklemektedir.

– Çimento Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın (ÇEİS) geleneksel olarak düzenlediği Çimento Sektörü İş Sağlığı ve Güvenliği Performans Ödülleri’nde Afyon ve Niğde Fabrikaları 2007’den günümüze gösterdikleri başarılı performans nedeniyle ödüle layık görüldü.

– Çimsa Fabrikaları’ndan piyasaya sürülen ambalajlar, 2015 yılında yüzde 48 oranında geri kazandırıldı.

– Eskişehir Fabrikası 2. fırınında 18,2 futbol sahası hacminde, 47,600 ton atık yakılarak, ısıl enerjinin yüzde 30,6’sı atıklardan karşılandı.

– Çimsa Eskişehir Fabrikası’nda 2015 yılında inşa edilen yemekhane binası Amerikan Yeşil Binalar Konseyi’nin gerçekleştirdiği denetim sonucunda Leeds Platin Standardı’yla sertifikalandırıldı.

– 2015 yılında Çimsa Mersin fabrikasında atık gaz ısısından geri kazanılan elektrik enerjisi miktarı 2014 yılına göre yüzde 3,3 oranında artarak 173.035 GJ değerine yükseldi. Bu kazanım sayesinde, 2015 yılında 22.680 ton CO2 tasarrufu yapıldı.

– Çimsa Niğde Fabrikası, 2015 yılında gerçekleştilen döner fırın revizyonu sırasında, sıcak su elde etmek için kullanılacak enerjiden tasarruf etmek ve karbon salınımını azaltmak amacıyla Güneş Enerjisi Projesi’ni hayata geçirdi. Projeyle 90 ton fuel oil tasarrufu sağlanarak 281 ton CO2 sera gazı emisyonu azaltıldı.

– Çimsa Kayseri Fabrikası’nın yürüttüğü 2015 yılı peyzaj çalışmaları kapsamında 3.000 metrekarelik yeşil alan oluşturuldu; 8.000 ağaç fidanı tüplenerek 2016 yılı için hazır hale getirildi.

– Öğrenen Organizasyon Kayseri Zollu Takımı ile yapılan etkinlikte ise Ağırnas Osman Yücel İlköğretim Okulu öğrencileriyle birlikte 400 adet ağaç fidanı dikildi. 2015 yılında toplam 6.200 adet çam fidanı Sabancı Ormanı’na dikildi.

– Özel sektörün toplumsal cinsiyet eşitliği girişimlerini şirketler arası öğrenme süreçleriyle desteklemek, Kadının Güçlenmesi Prensiplerinin (WEPs) ülke çapında yayılımına katkı sağlamak amacıyla Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu’na katılım sağlandı.

– Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından düzenlenen “Steptember” sosyal sorumluluk projesine Çimsa çalışanları gönüllü destek verdi. Cerebral Palsy ile yaşayan çocuk ve yetişkinlerin hayatlarında fark yaratmak ve aynı zamanda toplumda farkındalık yaratmak amacıyla, çalışanlar Eylül ayı boyunca çeşitli aktiviteler ile günde 10.000 adım attı. Projeye bağış toplamak için kampanyalar düzenlendi.

– Engelliler Haftası dolayısıyla Mersin Büyükşehir Kongre Sarayı’nda düzenlenen etkinlikte Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Çimsa işbirliği ile toplam 25 adet akülü tekerlekli sandalye engelli vatandaşlara teslim edildi.

Kaynak : dunya.com

918 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!