Kurbağa Zehrinden Nörotoksin Sentezlendi

kurbaga zehrinden norotoksin sentezlendi

Standford Üniversitesinin araştırmacılarından oluşan küçük bir ekip Zehirli kurbağaların derisinden nörotoksin sentezlemeyi başardı.Science dergisinde yayınlanan makalede ekibin bunu nasıl başardığı,hangi yolları izlediği, ne elde ettikleri ve ayna görüntüsünü bile nasıl sentezledikleri yer alıyor.

Kurbağaların bu zehri kurbanların kalp krizi geçirmesine sebep olduğu araştırmacılar tarafından biliniyordu ye yıllarca farklı yöntemlerle elde edilmeye çalışılıyordu. Elde etme çalışmaları yenice tamamlandı ne var ki Kolombiyanın kuzeyindeki yağmur ormanlarında yaşayan bu kurbağaların sayıları azalmaya başladı. Ekip bu çalışmasında zehir hakkında geçmişten gelen bilgileri kullanarak zehrin moleküler yapısını ve bu yapının çeşitli versiyonlarını elde etmeyi başardı. Ekip zehrin ayna görüntüsünü oluşturmanın 24 adımı içerdiğini ifade etti.

Zehir kurbanlarının Sodyum kanallarının açık kalmasına yol açıyor.Bu sodyum girişi kalp kaslarını daraltıyor ve kalp krizlerine sebep oluyor.Bu kanalların açıklığı ise kasların hareketini kısıtlıyor ve kalbi durduruyor.Toksin sinir sistemi üzerinden vücudun farklı bölgelerinde problemler ortaya çıkartıyor. İlginç bir şekilde yapılan testler zehrin ayna görüntüsünün tam tersi bir etkiyle sodyum kanallarının kapalı kalmasına sebep olduğunu ve kasların gevşemesini engellediğini ve bu yapısının da ölümcül olduğunu ortaya çıkarmış oldu.

Sentezlenen bu yeni molekül farklı uygulamalar için kullanılabilir. Yapılan çalışmalar sayesinde zehrin kiral(ayna görüntüsü) halinin sodyum kanalları üzerindeki etkisinin çok daha kolay anlaşılması bekleniyor. Bu molekül laboratuarda sentezlenebiliyor ve bu işlemler gelecek çalışmalar için hazırlanıyor ve bu zehir gelecekte biyolojik silah olarak da kullanılabilir. Son olarak zehir sodyum kanalları üzerindeki etkisinden dolayı Medikal bilimlerin gözdesi haline gelebilir ve lokal anestezi yöntemlerinde de kullanılabilir.

Kaynak : phys.org

Haberi Çeviren : Pembe Özçakmak

Üniversite : Hacettepe Üniversitesi (Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Mühendisliği

Mail : p.ozcakmak@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

1.736 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!