Gaz Kromatografisi Mumyalanmış Bacakların Mısır’ın Kayıp Kraliçesine Ait Olduğunu Ortaya Çıkardı

Kimyasal analizlere göre, İtalyan müzesinde bulunan bir çift mumyalanmış bacak, eski Mısır Kraliçesi Nefertari’ye ait olabilir.

Kraliçe Nefartari’nin mezarı ilk kez 1904 yılında kazılmıştır ve Queens Vadisi’nde en büyüğüdür. Canlı ve renkli sanat eserleriyle süslenmiş mezar, Mısır tarihinde tartışmasız en güçlü firavun Ramses’in karısına bir anıt olarak hizmet ediyor.

Ancak yağmacılar QV66 mezarını İtalyan arkeologlar tarafından kazılmadan çok önce yağmaladılar, geri kalan kalıntılar ise Torino’daki Mısır müzesine gönderildi. Hazineler arasında, ketene sarılmış bir çift ayak vardı – sol ayak iki parçaya ayrılmıştı.

QV66’da bulunmuş olsalar da, bacaklar, daha sonraları gömülmüş definin bir  parçası olabileceği düşünüldü ve Nefertari’ye atfedilmedi. Ünlü Mısırlı Joann Fletcher’in yanısıra, York Üniversitesi’nden (İngiltere) ve Alman Tubingen Üniversitesi’nden arkeolog olan Stephen Buckley’den oluşan bir ekip bacak sahibini tespit etti.

Grup önce insan vücudundan olduklarını doğrulamak için bacakları x-ışınlarına maruz bıraktı. Vücudun cinsiyeti ve boyu hakkında bir fikir edinmek için dizler diğer eski ve modern örneklerle karşılaştırıldı. Bunu mumyanın yaşını belirlemek için dış sargıların kimyasal analizi izledi.

Buckley ve meslektaşları, mumyalama işlemi sırasında kullanılan mumyalama bezlerinde mevcut olan bileşikleri tanımlamak için gaz kromatografisini kullandılar. Analiz, aynı kişiye ait üç parçayla uyumlu olan diz topluluğunun her üç kısmı için aynı yağ asidi profilini ortaya koydu, “diyor Buckley. Kimyasal “parmak izi” insan dışı bir hayvansal yağ olduğunu ileri sürdü; Nefertari’nin yaşadığı bilinen Yeni Krallık döneminde seçkinlerin mumyalarının dış yüzeyine sürülende zaten yağda zaten budur. ”

Buckley, kraliyet figürünü çoğu zaman mumyalamada kullanılan  hayvansal yağları ‘önemli siyasi veya dini sembolizmi aktarmak’ için kullandıklarını söyledi.

Ekip, ayrıca, kimyasal analizlerini doğrulamak için radyokarbon tarihlendirmeyi kullandı. ‘Radyokarbon tarihlendirmesi ve mumyalama yöntemleriyle bir araya getirilen bu proje, Nefertari’nin mezarında bulunan gerçeğine uyan “mumyalanmış dizler” için 19. yüzyıl hanedanına işaret ediyor.

Kaynak : chemistryworld.com

Haberi Çeviren : Sinan Yener

Üniversite : Mersin Üniversitesi (Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Mühendisliği

Mail : sinancanyener@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

767 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!