Metallerin Kaynakla Birleştirilmesi Yeni Bir Metotla Farklı Boyutlar Kazanıyor
Oksitlenmiş malzemenin kaynak işleminde yapıya katılmasıyla oluşan yeni malzeme ve katılmadan önceki halleri.
Kaynak işlemindeki oksitlenmeyi önlemek hem çok zor hem de çok maliyetli, yeni çalışmalar katı fazdaki katılma işlemlerinde kaynağa hazırlama sürecindeki gereksiz işlemlerin ayırt edilmesini ve onlara başvurulmadan kaynağa geçilmesini sağlıyor.
Oak Ridge Ulusal Laboratuarındaki(ORNL) bir ekip katı haldeki katılma işlemi olan kaynak sürecinde Demir ve Alüminyum’un davranışlarını geliştirerek detaylı bir incelemeye ihtiyaç duymadan oluşacak pas gibi oksitli yapıların nasıl oluşacağını öngörebiliyorlar.
Kaynak işlemi eski ve önde gelen katılma işlemlerinden birisi, oksitlenmiş olmayan ve serbest bir halde bulunan atomların birbiriyle uyumlu ve sağlam bir şekilde katılarak yeni bir yapının oluşması süreci.
Deformasyon ve sürtünme etkisiyle oluşan ısı sayesinde, erime noktasının altında olan katı malzemenin içine başka bir malzemenin eklenmesi ve tam anlamıyla katı bir yapı elde etme işlemi de kaynağın diğer bir tanımı.
ORNL’den Niyanth Siridharan amaçlarının ilk aşamada sadece oksitlenmeyi belirleme ve kontrol etme olsa da buna oksitlenmiş malzemenin kaynak yüzeyine eklenerek daha sağlam hatta koruyucu bir yapı oluşturmanın da eklendiğini ifade etti. Çalışma önümüzdeki günlerde Scripta Materialia detaylarıyla beraber yayınlanacak.
Kaynak : phys.org