Florlu Azidlerden Triazol Yapmak için Tıklayın
Araştırmacılar, bakır ile katalize edilmiş azid-alkin tıklama kimyasının fluorlanmış bir versiyonu için yeni reaktifler yaratıyor.
İki aşamalı tek kaplı bir reaksiyon, bakır katalizli florlu tıklama kimyası için yeni fluorlanmış azidler oluşturuyor.
Yeni florür reaktifleri yardımıyla, Çek Bilim Akademisi’nden Zsófia E. Blastik ve Petr Beier liderliğindeki bir ekip, bakır ile katalize edilmiş tıklama kimyasının çok yönlü fluorlanmış bir versiyonunu geliştirdi. Bu yaklaşım, tıklama reaksiyonları için uygun flüorür reaktiflerin hazırlanması ile ilgili bazı önceki zorlukların üstesinden geliyor ve biyokimya ve polimer bilim araştırmacılar için çok değerli hale gelen tıklama kimyasının daha geniş kullanımına kapı açıyor.Sonuç olarak, araştırmacılar, reaksiyonun unsurlarının polaritesini tersine çevirdi.
Bildirilen azidoperfluoroalkanlar, tıklama reaksiyonları olarak da bilinen bakır ile katalize edilmiş azid-alkin siklormüzyonlarına maruz kaldıklarından, N-perfloroalkil triazollerine, az büyüleyici yapı taşları oluşturdu, diyor Beier. “Aslında, azidoperfluoroalkanlar, alkinler ile tıklama reaksiyonunda, fluorlu olmayan alkil azidlere göre daha reaktiftir. ”
Kimya üzerine yoğunlaşan Toronto Üniversitesi’nden Andrei K. Yudin,” Kutupsal bir mekanizma ile bağ kurmak istiyorsan, Beier ve arkadaşları tarafından bu kağıttan çıkan bir hatırlatma, iki seçeneğin varlığıdır “diyor ve ekliyor: “Heterosiklik bileşiklerin, bir yolun problemi varsa, bileşenlerin polaritesini tersine çevirmek iyi bir fikirdir. Sonuç olarak azidoperfloroalkanlara etkili bir giriş geliştirdiler. ”
Grubun, yeni florür reaktifleri geliştiren Şanghay Enstitüsü Organik Kimyasından Qilong Shen’i ekliyor: “Bu, azidotrifloroalkanları hazırlamak için çok çekici, ölçeklenebilir, tek aşamalı bir yöntem” diyor. Shen, “azidoperfluoroalkanların kimyasal biyoloji ve materyal bilimi de dahil olmak üzere birçok alanda geniş uygulama alanı bulma yolunu açtığını” söylüyor.
Kaynak : acs.org
Haberi Çeviren : Zehra Oruç
Üniversite : Mersin Üniversitesi (Lisans Öğrencisi)
Bölüm : Kimya Mühendisliği
Mail : z.oruc3363@gmail.com
Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır. Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.