Yeni Nesil Betonlar Çevre Dostu

Gelecekte bizi çok daha sağlam, hafif, ucuz ve çevre dostu kompozit malzemeler bekliyor  Richard Riman bizi bu malzemelere bir adım daha yaklaştırdı. Peki nedir bu adım?

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanında seçkin bir profesör olan Riman ekibiyle beraber 9 yıl önce geliştirdiği teknoloji sayesinde plastiklerin düşük sıcaklıklarda ve su bazlı bir reaksiyonla bozunmasını sağladı. Böylece yüksek verimlilikle enerji tasarrufunu bir araya getirdi.

Günümüze kadar otuzdan fazla kompozit malzeme geliştirildi, küresel ısınmaya sebep olan CO2’i tutan beton bunlardan biri iken farklı kompozit yapıya sahip malzemelerde de metaller, polimerler, seramikler kullanılarak ahşaba, kemiğe, deniz kabuklarına hatta çeliğe bile benzeyen yapılar ortaya çıkarıldı.

Riman, Ulusal Kâşifler Akademisi (NAI) tarafından desteklenen projelerinde otomobillerin iç ve dış yapıları için hafif bir malzeme geliştirip patentini alma sözünü vermiş durumda hatta bu malzemenin mekanik özelliklerine ek olarak elektrik, optik ve magnetik özelliklerini de geliştireceğini belirtmiştir.

Riman, bu çalışmaların sonunda bir Malzeme Vadisi kurarak küçük orta ve büyük ölçekteki firmalara farklı teknolojiler geliştireceklerini özellikle seramiklerle diğer malzemelerin bir araya getirilmesinde ve farklı kompozitlerin oluşturulması için çalışacaklarını ifade etti.

Diğer yandan 30 yıldır Malzeme Biliminde sürdürülebilir seramik malzemeler üzerinde çalışan Riman’ın amacı Karbon Dioksit ayak izimizi düşürerek küresel ısınmayı azaltmak.

Riman’ın patentlenmiş teknolojisi ise düşük sıcaklıklarda farklı malzemeler arasındaki bağların oluşmasını sağlıyor. Reaktif Hidrotermal Sıvı Faz Yoğunlaştırıcısı(rHLPD) olarak adlandırılan bu teknoloji düşük sıcaklıklarda katılaştırma olarak özetlenebilir. Rutgers Üniversitende gerçekleştirilen ve Journal of the American Ceramic Society de yayınlanan bu çalışma seramik malzemeler için geniş bir kullanım alanı sunuyor.

Öncelikle deniz kabuklularının düşük sıcaklıklarda oluşturdukları seramik benzeri, karbonat kristallerinden oluşan, yapıyı incelediğini ifade eden Riman, aynı şeyleri insanlar su kullanarak nasıl gerçekleştirebilirler diye düşündüğünü bu sorunun cevabını ise seramiklerde bulduğunu belirtti. Sağlamlığı nedeniyle bu yapının hava alanlarında bile kullanılabilir.

Diğer yandan Riman, çevre dostu teknolojilerin aklına 10 yıl önce geldiğini fakat o zamanlar küresel ısınmanın bu denli ciddi boyutlara ulaşmadığını ama artık Karbondioksit salınımlarını azaltmak için teknoloji pazarına girmeye karar verdiğini ardından 2008 de New Jersey’de Solidia Technologies Inc. Şirketini kurduğunu söyledi. Şirket inşaat ve altyapı sektörü için çevre dostu çimento üretiyor.

İlk olarak, Portland çimentodan fiyat olarak hiçbir farkı olmayan çimento üretebileceklerini ispatladıklarını sonra da  geleneksel çimento ve beton sektörüne büyük harcamalar yapmadan girmeye ve teknolojinin pazara zarar vermesini önlemeye çalıştıklarını ifade etti. Ve gelişmiş kompozit yapıların da pazarda yer alması için çabaladıklarını belirtti.

Solidia beton ürünleri hem çok sağlam hem de dayanıklı. Ve Solidia’nın ürettiği çimentoyla beraber kullanıldığında Karbon ayak izini %70‘lere kadar düşürüyor, 200 Milyar litre kazanım sağlıyor.

Şirketin beton ürünleri kiremit, tuğla ve cüruf briketinden oluşuyor. Şirket aynı tekniği kullanmak isteyen diğer üreticilere Lisanslarını verebileceklerini ifade etti.

Riman, eğer kullanımı kolay ve güvenli olan ve tabi ki ezber bozan bir teknoloji geliştirdiğinizde bunu çeşitli alanlarda uygulamak ve takibini yapmak zorundasınız dedi ve ekledi RRTC isminde çeşitli sektörler için gelişmiş kompozit malzemeler üreten ikinci bir şirket kurduklarını ifade etti. Bu geniş bir Pazar olanağı sağlayan bu sektörler elektronik, optik, magnetik , biyomedikal, biyoteknoloji, ilaç, tarım ,elektro kimya, enerji üretimi, uzay, otomotiv, kaplama ve kesme işlemleri olarak belirtiliyor.

Kaynak : phys.com

1.396 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!