Hücrelerin Çevre Dünyayla Nasıl “Konuştuğunu” Taklit Eden Dünyanın İlk Sentetik Reseptörü
Kimyasal sinyal (mor ve turuncu) – Yapay reseptör ( gri heliks)
Bristol Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, canlı organizmadaki hücrelerin, çevrelerindeki dünyayla “konuşma” şeklini taklit eden, onlar gibi kimyasal sinyallere cevap verebilen dünyada ilk sentetik reseptörü oluşturdular.
Araştırmadaki bu atılım, biyoteknoloji alanında ilerlemeler için yol açıyor ve gelecekte hatalı hücresel iletişimin neden olduğu tıbbi durumların tedavisinde kullanılabilecek ayrıca Nature Chemistry dergisinde yayınlandı. Bu araştırma Avrupa Araştırma Konseyi ve Mühendislik-Fizik Bilim Araştırma Konseyi (EPSRC) tarafından destekleniyor.
Bristol Üniversitesi Kimya Okulu’ndan Prof. Jonathan Clayden;” canlı organizmadaki hücreler, dış zarlarında bulunan reseptör moleküllerini kullanarak çevrelerindeki dünyada neler olduğunu öğreniyorlar. Bunlar hormonlar gibi şekil değiştirerek kimyasal mesajlara cevap veriyorlar ve hücrede bir dizi kimyasal olay başlatıyorlar.” dedi.
“Manchester’daki ortaklar ile calisarak, bu reseptörlerden birinin ilk yapay taklidini tasarladık ve sentezledik.”
Sentetik reseptör, kesecik olarak bilinen basit hücresel yapıların zarına kendisini gömer ve doğal gibi, moleküler şeklini değiştirerek kimyasal mesajlara cevap verir.
Araştırmacılar, reseptör taklidinin, doğal hormon Leu-enkefaline (agonist) cevap vermesini; insanlardaki ağrı kesici ve bu yanıtı sonlandırmak için başka bir kimyasal haberci (antagonist) kullanmayı başardılar.
Profesör Clayden “yapay moleküllerin kimyasal sinyallere yanıt vermesinin keşfi, hücrelerle kullanılan doğal iletişim yollarının eklenmesi ve atlanması olasılığını artırıyor.”
“Sonuç olarak yapay hücrelerin zarlarında bulunan reseptörlerin kontrolü ile değerli malzemeler ya da ilaçlar üretmek için ya da hatalı hücresel iletişimin neden olduğu tıbbi durumların tedavisinde kullanabiliriz” dedi.
Kaynak : phys.org