Akıllı ve Sürdürülebilir Plastikler Geliştirmek için Yeni Bir Proje

Akıllı ve Sürdürülebilir Plastikler Geliştirmek için Yeni Bir Proje

Akıllı ve Sürdürülebilir Plastikler Geliştirmek İçin Yeni Bir Proje

Kendi kendini iyileştirme yeteneğine ve akıllı özelliklere sahip aynı zamanda geri dönüştürülebilen sürdürülebilir plastikler,  Almanya’da ki Friedrich Schiller Jena Üniversitesi’nin gelecekte yürütecekleri araştırmalarının konusu olacak. Kimyager ve aynı zamanda malzeme bilimcisi Prof. Ulrich S.Schubert tarafından bu alanda yürütülecek bir projeye, Carl Zeiss Vakfı’ndan iki milyon avro finansman sağlanmıştır.

Yüzeylerdeki Çizikleri Saç Kurutma Makinesi ile Onarmak!

Akıllı plastikler için olası bir uygulamayı açıklayan Schubert konuşmasında ” Ev mobilyalarında, örneğin mutfakta, çizik yüzeyler hayal edin. İlgili yüzeyi, bir saç kurutma makinesiyle ısıttığınızda sadece yeni gibi bir görüntü elde etmekle kalmayıp yeni bir yüzey elde edeceksiniz. ” diye belirtmektedir. Vitrimerler, bilindiği gibi, sadece günlük nesneleri daha dayanıklı hale getirmek için değil, daha az sıklıkta değiştirilerek önemli ölçüde bir çevresel etkiye sahip olmaları için tasarlanmıştır.

Ayrıca bu akıllı plastikler daha kolay geri dönüştürülebilmektedirler. Schubert, “Özellikle kompozit malzemelerin geri dönüştürülmesi- imkansız olmasa da – son derece zordur çünkü içlerinde kullanılan malzemelerin ayrılması neredeyse imkansızdır,” diye açıklamıştır. Örneğin rüzgâr türbinlerinin değiştirilmesi gerektiğinde bu sorun açıkça görülmektedir. Schubert, ” Sadece rotor kanatları tarafından bile fazla miktarlarda atık açığa çıkıyor. Birkaç istisna dışında, bu kaynakları yeniden kullanmak için uygun bir strateji henüz yok. ” diye belirtmiştir.

Bu durum Vitrimerler gibi akıllı malzemeler kullanılarak değiştirilebilir. Schubert,” Bu malzemeler değiştirilebilir ” dedi. “Bu, işlenebilirliklerinin belirli bir şekilde kontrol edilebileceği anlamına gelir.” Teorik olarak, gerekirse ayrılabilen ve yeniden kullanılabilen kompozit malzemeler üretilebilir. Bu, Schubert tarafından koordine edilen ekibin önümüzdeki beş yıl boyunca çalışmak istediği konu olup Schubert, ” Özellikle fiber takviyeli malzemelerle ilgileniyoruz ” diye eklemesinin ardından “Bu çalışmada, diğer şeylerin yanı sıra hafif yapı ve CO2 emisyonlarını azaltmak için kullanılabilecek yeni plastiklere cam ve karbon elyafları takviye etmek istiyoruz. Aynı zamanda nano dolgu maddelerinin malzemeyi güçlendirdiği nanokompozitlerle de ilgileniyoruz.” dedi.

Günlük Hayatımıza Giden Yolda

Jena Üniversitesinden bir bilim adamı, bu sürdürülebilir plastiklerin eninde sonunda günlük hayatımıza gireceğine ve bir gün uçaklarda, yüzeylerde veya tenis raketlerinde bu malzemenin kullanılacağına inanıyor. “Vitrimerler çok yeni bir polimer sınıfı. Şu an için belirli bir pratik uygulama mevcut değil ancak amacımız, araştırmalarımızla yeni nesil sürdürülebilir malzemeler sağlamaktır.” diye belirtiyor.

Bunun için beklentiler mükemmel. Schubert, “Konu yenilikçi polimer malzemeleri araştırmaya geldiğinde, Jena Üniversitesi açıkça en iyi Alman üniversiteleri arasında yer alıyor” diyor. Yeni Enerji ve Çevre Kimyası Merkezi Jena II (CEEC Jena II) ve şu anda toplam 50 milyon euro yatırım yapılan CEEC Jena Uygulama Merkezi Jena Üniversitesi’ni bu alanda daha da güçlendirecek.

Schubert ve proje konsorsiyumu ayrıca Carl Zeiss Vakfı’nı çalışmanın önemi konusunda ikna etti. Bu iddialı proje beş yıllık bir süre içerisinde iki milyon avroluk önemli bir finansman için onay aldı. Schubert, “Normalde, yalnızca Alman Araştırma Vakfı’nın büyük bir koordineli projesi için böyle bir meblağ alabilirsiniz” diye açıkladı. Önümüzdeki yıllarda, sekiz doktora adayı bu yeni malzeme sınıfını, sentezlerinden ve işlenmelerinden, altta yatan mekanizmalarından çevresel etkilerine kadar inceleyecek. Bu kapsamda yeni bir genç araştırma grubu da kurulacak.

Kaynak : uni-jena.de

764 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!