Akıllı Telefon Testi, Milyonlarca Canlı İçin Zehirli Su Riskini Ortaya Çıkardı

Akıllı Telefon Testi Milyonlarca Canlı İçin Zehirli Su Riskini Ortaya Çıkardı

Bir akıllı telefon cihazı, milyonlarca insanın arsenikle kirlenmiş içme suyundan kaçınmasına yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, bir telefona bağlanan ve tehlike oluşturabilecek arsenik seviyelerini tespit etmek için bakteri kullanan bir biyosensör geliştirdi.

Edinburgh Üniversitesi’nde geliştirilen cihaz, kirlilik seviyesini gösteren hacimli çubuklara benzer şekilde ve yorumlanması kolay desenler ile oluşturulmuş.

Araştırmacılar, kirli su kaynaklarının analizi için; basit, uygun fiyatlı ve yerinde çözümler sağlayabilen acil bir ihtiyacın olduğuna inanıyor.

Kaynakları kısıtlı olan ülkelerde, suyu kirlenmeye karşı test etmek için yeteri kadar vasıflı personel ve sağlık hizmeti tesisi bulunmaktadır.

Araştırmacılar, üretilen bu yeni cihazların;  kullanımı zor, uzman laboratuvar ekipmanlarına ihtiyaç duyan ve toksik kimyasallar üretebilen mevcut testlerin yerine geçebileceğini söylüyor.

Suyun ağır metallerle kirlenmesi dünya çapında görülen bir sağlık sorunudur. UNICEF, arsenik kaynaklı içme suyunun dünya çapında 140 milyondan fazla insan tarafından tüketildiğini bildirmektedir.

Araştırmacılar, dünyanın en yüksek seviyede arsenikle kirlenmiş yeraltı suyundan muzdarip olan Bangladeş’te bulunan kuyulardan aldıkları su örneklerini kullanarak, arsenik sensörlerini test ettiler.

Video : Edinburgh Üniversitesi’nde geliştirilen bir akıllı telefon testi, milyonlarca insanın arsenikle kirlenmiş içme suyundan kaçınmasına yardımcı olabilir.

Bangladeş’te tahminen 20 milyon insan (çoğunlukla kırsal bölgelerdeki fakir halk) kirli su içmektedir.

Güvenli olmayan arsenik seviyelerine uzun süre maruz kalmak cilt lezyonlarına ve kanserlere yol açar ve en kötü etkilenen bölgelerde ise tüm ölümlerin yüzde 20’si ise bu duruma bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Araştırmacılar, Escherichia coli bakterisinin genetik kodunu değiştirerek bu biyosensörü geliştirdiler. Arsenik tespit edildiğinde amplifikatör görevi görecek olan genetik bileşenler eklediler.

Su örnekleri, bir jelde süspansiyon haline getirilmiş bakterileri içeren plastik bir cihaza beslendi. Bu jel arsenik varlığında görünür floresan proteinleri üretti.

Araştırmacılar, bu yaklaşımın diğer çevresel toksinleri tespit etmek, hastalıkları teşhis etmek ve kara mayınlarını bulmak için kullanılabileceğine inanıyor.

Bu çalışma, Nature Chemical Biology’ de yayınlandı.

Kaynak: phys.org

696 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!