Cerrahi Süreci Kısaltan ve İyileştiren Büyük Proje
Pan-Avrupa projesi ameliyat süresini %10’dan fazla azaltan arttırılmış gerçeklik vizörünü geliştirme yolunda.
VOSTARS (Video Optical See-Through Augmented Reality Surgical System) olarak bilinen bu proje x-ışınları verilerini hastanın vücuduna yerleştirebilecek. Başa takılan bu gösterge, kullanılan anestetik ilaçların yanı sıra kalp atış hızı, vücut sıcaklığı, tansiyon ve respirasyon hakkında bilgi sağlayacaktır. İlk denemelerde baş çevresindeki yüz, çene ve beyin ameliyatlarını içeren prosedürlere odaklanacaktır. Pisa Üniversitesi’nde biyomedikal mühendisliği araştırma görevlisi olan proje koordinatörü Dr. Vincenzo Ferrari, “bu son derece ergonomik vizör ile cerrahi operasyonları iyileştirmek için gerekli olan tüm bilgileri sağlamayı hedefliyoruz.” demiştir.
“Asıl amaç sadece cerrahi süreci azaltmak değil aynı zamanda anestezik operasyon için harcanan süreci ve bir operasyon için gereken maliyeti de azaltmaktır. Bu hasta için ameliyat süresince her üç saatte bir 20 dk’nın tasarrufu ve son derece doğru müdahalenin güvencesi anlamına gelmektedir.”
VOSTARS, cerrahın gördüklerini yakalamak için kafaya takılan bir kamera kullanıyor. Sistem daha sonra bu görüntüleri CT, MRI veya 3DUS tarayıcıları sayesinde hastanın tıbbi görüntüleri ile birleştiriyor. Araştırmacılara göre cihaz, video görünüm sistemi (VST) ile başa takılan göstergedeki optik görünümün (OST) birleşimidir.
VST, Oculus Rift gibi VR kulaklıklardaki oyunda kullanılan teknolojidir ve gerçek ile sanal dünyayı doğru bir şekilde karşılaştırmak için kullanılır. Bununla birlikte, operasyon hastanın optik görünümünün (OST) net bir görüşüne gerek duyar. Bu teknoloji, sanal elemanların gerçek dünyaya dayatıldığı Microsoft’s Hololen’e benzer biçimde çalışmaktadır.
AR sistemde hem uzman hem mühendis olan araştırmacı Fabrizio Cutolo, ” bir operasyon kadar kritik olan bir şey için, VST’nin değişken etkileşimine sahipken OST’nin natüralist hissine sahip olmamız gerekti. Dolayısıyla mevcut bir teknolojiyi genişletmek yerine sıfırdan yeni bir cihaz üretilmesi gerekiyordu ve böylelikle VST-OST arttırılmış gerçeklik karışımı doğdu.” dedi.
VOSTARS Alman,Fransız ve İtalyan katılımcılardan oluşuyor ve İngiltere de North Shields İnovasyonu ile katkıda bulunuyor. Bu üç yıllık proje, Horizon 2020 programı vasıtasıyla yaklaşık 4 milyon € finansman sağlamıştır ve Mayıs 2018’de bir çalışma prototipi beklenmektedir.
Kaynak : theengineer.co.uk