İklim Dostu Köpük Bina Yalıtımlarının Yarardan Çok Zararı Olabilir

İklim Dostu Köpük Bina Yalıtımlarının Yarardan Çok Zararı Olabilir

Fotoğraf : PolyFR, kontrat sektöründe (oteller, gemiler, apartmanlar, hastaneler vs.)  en çok satılan ve kullanılan dolgu malzemesidir. Ayrıca 1 IM Sınıfında onaylanmıştır ve tamamıyla alev geciktirici termo bağlı polyesterden oluşur. Hipoalerjenik ve elastik olan PolyFR, toz oluşturmaz, 60 °C’de yıkanır ve özellikleri nedeniyle güveler, küfler veya böcekler tarafından kolayca saldırıya uğramaz.

Alev geciktirici polimerik PolyFR’ın iklim dostu plastik köpük bina yalıtımında kullanılması, yeni bir yorumlamaya göre Çevre Bilim ve Teknoloji’de insan sağlığına ve çevreye zararı olabilir. Yazarların analizi, yaşam döngüsü boyunca köpük yalıtımının, çalışanları, toplulukları ve ekosistemleri PolyFR’a ve potansiyel olarak toksik parçalanma ürünlerine maruz bırakabilecek birkaç noktayı tanımlar.

Enerji tasarruflu yalıtım talebini artıran iklim krizi ile PolyFR üretimi günden güne hızla artmaktadır. Bunun nedeni, bu alev geciktiricinin, yanıcılık kodlarına uymak için Kuzey Amerika’daki tüm köpük plastik bina yalıtımına eklenmesi ve toksisitesi ve kalıcılığı nedeniyle küresel olarak kullanımdan kaldırılan alev geciktirici hekzabromosiklododekanın yerini almasıdır. PolyFR’ın genellikle güvenli olduğu varsayılmaktadır. Ancak yazarlar bu varsayımı sorguluyor.

Varsayılan PolyFR’ın güvenliği, büyük bir molekül olan polimer olarak adlandırılan yapı, köpük yalıtımından kurtulmak için çok az fırsata sahip olduğu iddiasına dayanır. Ancak yazarların analizleri aslında gösteriyor ki, PolyFR’ın köpük yalıtımının yapı yalıtımındaki imalatı, kurulumu ve bertarafı sırasında çevreye salınması için önemli fırsatlara sahip olduğudur. Piyasaya sürüldüğü zaman PolyFR, insanlara ve ekosistemlere bulaşabilecek zararlı kimyasallara dönüşebilir.

Toronto Üniversitesi’nde profesör ve çalışmanın ilgili yazarı Miriam Diamond, “PolyFR’ın  çok fazla kullanılmasından ve çevreye salınması ile ilgili çok az şey bilindiğinden, PolyFR’ın yaşam döngüsü boyunca insan ve çevre sağlığına zarar verme potansiyeli hakkında gerçekçi değerlendirmeler yapmamız gerekiyor” dedi.

PolyFR, her ikisi de kanserojen olan bütadien ve stirenden yapılmış bir polimerdir. PolyFR’a brom eklemek onu brom içeren bir alev geciktirici yapar – geçmişte incelenen bu tür alev geciktiricilerin toksik olduğu bulundu ve birçoğu aşamalı olarak kullanım dışı bırakıldı.

İşçileri, atık bertaraf alanlarının yakınındaki çardak topluluklarını ve bu alev geciktiricinin yaşam döngüsü boyunca maruz kalan diğerlerini korumak için, PolyFR’ın artan üretimi ile ilişkili sağlık zararları potansiyeli hakkında daha iyi bir anlayışa ve ayrıca nihai bozulma ve bertarafına ihtiyaç vardır.

Daha da önemlisi, potansiyel olarak tehlikeli alev geciktiricilerin kullanılmasını gerektirmeyen alternatif yalıtım malzemeleri halihazırda mevcuttur. Bunun yerine doğası gereği aleve dayanıklı cam yünü veya taş yünü gibi mineral lifler kullanılabilir. Ayrıca, alev geciktiriciler eklemenin yangına karşı güvenliği konusundaki faydası, bu tür kimyasallar kullanılmadan önce belirlenmelidir.

Yeşil Bilim Politikaları Enstitüsü İcra Direktörü yardımcı yazarı Arlene Blum, “binaları enerji açısından daha verimli hale getirmek iklim kriziyle mücadelenin önemli bir parçasıdır. Ancak, yol boyunca oluşabilecek yeni sağlık ve çevre sorunları oluşturmamaya dikkat etmeliyiz. Potansiyel olarak tehlikeli yalıtım ile yapılan bir ‘yeşil bina’, hiç de yeşil bir bina değildir” dedi.

Kaynak: phys.org

631 Kez Okundu

Aysel Ekin Eyüboğlu

10 Ocak 1997 Mersin doğumluyum. 2015 yılında kayıt olduğum Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği %100 ingilizce 4 yıllık lisans bölümünde son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda teknoloji ve bilim üzerine ilgim olduğu için Anadolu Üniversitesi Web Tasarımı ve Kodlama 2 yıllık önlisans bölümünde okumaktayım. Dünyaya açılmak, alanımda daha farklı ilerlemeleri görmek, tecrübe edinmek ve eğitimini almak adına 2018-2019 yılımı Fransa’da Université Pays de L'adour ekolünde Erasmus programında geçirdim. Araştırmalarımda daima yeniliğe ve inovatif fikirlere öncelik vermeyi tercih ediyorum. Yeni başladığım tez konum olan Wrinkle (kırışık) boyaların yüzey modellemesi ile ilgili araştırmalarımı bir yandan sürdürürken İnovatif Kimya Dergisi ailesine ve haber çeviri ekibine katılma şansı yakaladım. Sizlerle var olan ve olacak bilgilerimi, bilime olan hevesimle birleştirerek teknolojideki son gelişmeleri ve araştırmalarımı paylaşmak istiyorum.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!