Alevlenme dayanımı yüksek plastik geliştirdiler

alevlenme dayanimi yuksek plastik gelistirdiler

Niğde Üniversitesinde yürütülen çalışmalar sonucunda, tamamen yerli ham maddeler kullanılarak alevlenme dayanımı yüksek olan ve zehirli gazların oluşumunu önleyen plastik üretildi – Proje yürütücüsü Doç. Dr. Ersoy: “Türkiye kaynaklı bor, nano kil, karbonat ve hidroksit mineralleri plastik içerisine karıştırılarak plastiğe alevlenme dayanımı kazandırdık” – “Üniversite-sanayi iş birliğiyle tüm kaynaklar ve kullanılan malzemeler yerli olmak kaydıyla alevlenme dayanımı yüksek plastikler, Türkiye’de ilk defa bu proje kapsamında üretildi”

Niğde Üniversitesinde yürütülen çalışmalar sonucunda, tamamen yerli ham maddeler kullanılarak alevlenme dayanımı yüksek olan ve zehirli gazların oluşumunu önleyen plastik geliştirildi.

Niğde Üniversitesi Merkez Araştırma Laboratuvarında projeyi yürüten Doç. Dr. Orkun Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite-sanayi iş birliğinde yürütülen “Yerli Hammaddeler Kullanılarak Termo Plastiklerin Alevlenme Dayanımlarının Arttırılması Projesi” kapsamında, alevlenme dayanımı yüksek plastik ürettiklerini bildirdi.

Çalışmalarını, üniversitenin Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Nanokompozit Laboratuvarı’nda yürüttüklerini dile getiren Ersoy, geliştirdikleri plastiğin yerli ham maddeyle üretilmesinin ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Bina, taşıt ve uçaklardaki plastik aksamlarda kullanılabilecek malzemenin, olası yangında toksit gaz salmadığı için buna bağlı zehirlenme ve ölümlerin de önüne geçebileceğine işaret eden Ersoy, ” Türkiye kaynaklı bor, nano kil, karbonat ve hidroksit mineralleri plastik içerisine karıştırılarak plastiğe alevlenme dayanımı kazandırdık. Bu minerallerin sinerjisi sayesinde plastik geç alevlenmekte” dedi.

Ersoy, geliştirdikleri plastiğin yüksek ısıda, su ve karbondioksit bırakarak alevi söndürmeye çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

“Dumanı bastırarak zehirli gazların çıkmasını önlemekte ve aynı zamanda bir bariyer oluşturarak kendini alevden korumaktadır. Özellikle binalardaki elektrik aksamında, kablolarda yaygın bir şekilde kullanılabilecek. Yangınlar genellikle evlerde kablolardan, prizlerden çıkabiliyor. Kablonun aniden alevlenmesini engelleyen, insanların tahliyesine olanak sağlayan, yangına müdahale eden kişileri zehirli gazlardan koruyan bir ürün olacak.”

“Ürünümüz A kalitesinde”

Plastiğin, yoğunluğu düşük ve kolay işlenebilme özellikleri nedeniyle çok fazla kullanım alanına sahip olduğunu dile getiren Ersoy, proje üzerinde 2 senedir çalıştıklarını söyledi.

Alevlenme dayanımı yüksek plastik üretiminde kullanılan mineraller hakkında bilgi veren Ersoy, şunları kaydetti:

“Yurtdışına işlenmemiş olarak ülkemizden ihraç edilen mineraller, zenginleştirilmiş ve öğütülmüş şekilde tekrar ülkemize ‘alev geciktirici’ olarak çok yüksek fiyatlarla giriş yapıyor. Projenin en büyük amaçlarından biri de yerli firmayla beraber tozları tamamen kendi yer altı kaynaklarımızdan elde ettiğimiz minerallerden üreterek plastik ürün haline getirmek ve son ürün olarak kullanıcıya sunmak. AB uyum sürecinde birçok alanda kullanılması zorunlu hale gelecek alevlenme dayanımı yüksek malzemelerin kendi yer altı kaynaklarımızdan üretilecek olması, ekonomik yarar ve ulusal kazanıma dönüşecek.”

Doç. Dr. Ersoy, ürettikleri ürünün A sınıfında olduğunu vurgulayarak, “Yaptığımız testle ürünümüzün A sınıfında olduğunu belirledik. Türkiye’de ürünü endüstri ve plastik sanayiyle buluşturmak üzere üniversite-sanayi iş birliği kapsamında Termo Form Plastik AŞ ile Ar-Ge çalışması yürütüyoruz. Üniversite-sanayi iş birliğiyle tüm kaynaklar ve kullanılan malzemeler yerli olmak kaydıyla alevlenme dayanımı yüksek plastikler, Türkiye’de ilk defa bu proje kapsamında üretildi” diye konuştu.

Kaynak : radikal.com.tr

822 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!