Antibakteriyel ve Biyouyumlu Poliüretan Yapıştırıcısı Üretildi

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Burhan Ateş, Doç. Dr. Süleyman Köytepe ve çalışma arkadaşları “Bor temelli mukavemeti arttırılmış anti bakteriyel ve biyouyumlu poliüretan yapıştırıcı” üretimini gerçekleştirerek ürünün patentini aldı.

Prof. Dr. Burhan Ateş, İNÜHABER’e yaptığı açıklamada, doku yapıştırıcılarının günümüzde özellikle cerrahi operasyonlarda çok fazla kullanıldığını söyledi.

Hem biyouyumlu hem de güçlü yapıştırma özelliğini aynı anda içinde barındıran yapıştırıcıların piyasada bulunmayışının önemli sorun olduğuna değinen Ateş, kendilerinin bu sorunları aşmak için 2011 yılından bu yana projeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ateş, yaptıkları çalışmalar kapsamında TÜBİTAK ve BAP’tan destekler aldıklarını kaydederek, “İki farklı patent başvurusu yaptık. Şu an çıkan patentimiz özellikle borik asidi yapısında içeren, antibakteriyel ve biyouyumlu özellik taşıyan ekstra mukavemet kazandırılmış poliüretan temelli yapıştırıcı üretimidir” şeklinde konuştu.

Yaptıkları çalışmada özellikle cerrahi operasyonların çok önemli olduğuna değinen Ateş, Turgut Özal Tıp Merkezindeki bazı hocaların biyouyumlu ve güçlü yapıştırıcı ile ilgili bir sorundan söz ettiklerini, kendilerinin de bu sorunlardan dolayı çalışma başlattıklarını ifade etti.

Ateş, elde ettikleri ürünün hem biyouyumlu doku yapıştırıcısı olarak kullanılabildiğini hem de faklı alanlarda kullanılabileceğini ifade ederek, proje çalışmasında öğrencilerinden Merve Gökşin Karaaslan, Sevgi Bağcıoğlu ve Selam Gülgen’in de yer aldığını söyledi.

Ateş, biyouyumlu doku yapıştırıcıları üzerine başvuru yaptıkları bir diğer patent çalışmasında ise polifenol üniteleri taşıyan biyouyumluluğu geliştirilmiş farklı bir sınıf yapıştırıcının ayrıca üretildiğini, bu patent çalışmasının medikal alanda uygulaması için Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, Prof. Dr. Cengiz Ara ve Prof. Dr. Nigar Vardı’nın da bulunduğu bir ekiple çalıştıklarını belirtti.

Şu an halihazırda cerrahi operasyonlarda kullanılan ticari doku yapıştırıcıların mevcut olduğunu dile getiren Ateş, şunları kaydetti:

“Burada iki sistem bulunmaktadır. Birinci sistem tamamen biyouyumlu sistem olan fibrin temeli yapıştırıcılardır. İkinci sistem ise siyanoakrilat temelli malzemelerdir. Fibrin temelli yapıştırıcılar tamamen biyouyumlu ama yapıştırıcı gücü oldukça sınırlıdır. Diğer taraftan siyanoakrilat temelli sistemler ise yapıştırma gücü yüksek ama biyouyumluluk açısından önemli kaygılar taşımaktadır. Burada sorun şu, daha güçlü yapıştıran ama biyouyumluluğuda yüksek olan bir yapıştırıcı yapmaktır. Bizim aslında projedeki temel gayemiz budur. Yani biyouyumluluktan hiç taviz vermeden sentetik yapıştırıcıların sahip olduğu kadar yüksek yapıştırma gücü bulunan bir yapıştırıcı üretmektir. Bu nedenle  yarısentetik diyebileceğimiz bir polimerik mimariyle tamamen biyouyumlu monomerleri içeren poliüretan temelli doku yapıştırıcılar oluşturduk. Yaptığımız ölçümlerde yapıştırma gücü açısından ticari fibrin yapıştırıcı formülasyonundan oldukça yüksek değerler (10-20 kat arasında) elde ettik.”

Ateş, ASTM standartlarına göre in vitro olarak hücre kültür testleri ve in vivo olarak hayvan çalışmalarıyla biyouyumluluk testleri yaptıklarını ifade ederek, “Bu biyouyumluluk testlerinden doku yapıştırıcımızın vücut içine kullanılabilir düzeyde biyouyumlu olduğu sonucuna ulaşıldı. Bu açıdan temel çıkış gayemiz olan biyouyumluluktan hiç taviz vermeden yapıştırma gücünü yükseğe çekecek doku yapıştırıcıları ortaya konmuştur” şeklinde konuştu.

Çalışmalarının AR-GE proje pazarında ödül aldığını belirten Ateş, “2014 yılı içinde iki adet patent başvurusu yaptık ve onlardan bir tanesi Türk Patent Enstitüsü tarafından patentlenmiştir” şeklinde konuştu.

“Yaptığımız Çalışma Türkiye İçin Önemli Bir Katma Değer Oluşturacak”

Ateş, “Birçok cerrahi operasyonda kullanılabilecek bir doku yapıştırıcı formülasyonun ülkemizde yerli üretime dönüştürülmesi biyomedikal alanda dışa bağımlılığımızı azaltarak ülkemiz için önemli katma değer oluşturacağı kanaatindeyim” dedi.

Çalışmanın yapısal özellikleri hakkında ekstra bilgi veren Doç. Dr. Süleyman Köytepe ise şu an kullanılan bazı yapıştırıcıların olduğunu ancak amaçlarının kendi istedikleri mukavemette mekanik özelliklere sahip bir yapıştırıcı üretmek olduğunu söyledi.

Köytepe, yaptıkları çalışmada kendilerine has polimerik malzemeler sentezlediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Bu sentezler sırasında doğal poliol kaynağı kullanıldı. Polimerin vücut içerisindeki esneme ve yumuşama mukavemeti sağlamak için polietilenglikol temelli bir yapı diğer bir monomerik ünite olarak kullanıldı. Çalışmada antibakteriyel özellik sağlanması ve mekanik özellikleri artırılması nedeniyle de bor kaynağı olarak farklı oranlarda borik asit katkılandı. Yapıştırıcı özellikli poliüretan yapısını oluştururken biyouyumluluğu bozmayacak şekilde alifatik karakterli diizosiyanat kullanıldı. Sonuç olarak uygun mukavemet ve mekanik özelliklere sahip vücut içerisinde uygulanabilir poliüretan temelli yapıştırıcılar elde edildi.”

Köytepe, elde edilen yapıştırıcıların yapısal tanımlanması gerçekleştirildikten sonra mekanik özelliklerinin ölçüldüğünü ve elde edilen sonuçlara göre insan vücudu içerisinde de rahatlıkla uygulanabilecek mekanik dayanımlar gösterdiğini belirtti.

Kaynak : inonu.edu.tr

2.127 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!