Araştırma Grubu Uyarıyor: Talk Bazlı Kozmetiklerin Asbest Testi Pozitif

Araştırma Grubu Uyarıyor Talk Bazlı Kozmetiklerin Asbest Testi Pozitif

Çevre Çalışma Grubu tarafından yaptırılan talk bazlı kozmetik ürünlerinin laboratuvar testlerindeki numunelerinde yaklaşık yüzde 15’inde, insanlar için güvenli bir maruziyet seviyesi olmayan kanserojen bir mineral, asbest bulundu.

Bugün Environmental Health Insights dergisinde yayınlanan analiz, talk pudrası bazlı kozmetiklerde bu potansiyel tehlikeyi incelemek için kullanılan eski yöntemlere dikkat çekiyor. Kozmetik endüstrisinin talk malzemelerini elemek için kullandığı yöntemler yetersizdir.

EWG’nin Sağlıklı Yaşam Bilimi başkan yardımcısı Nneka Leiba, “Pek çok tanınmış marka teneffüs edilebilen vücut ve yüz tozlarında talk pudrası kullanıyor” dedi. “Skin Deep® çevrimiçi veritabanımızda, inhalasyon riski oluşturabilecek 1.000’den fazla toz veya sıkıştırılmış dahil olmak üzere talk pudra içeren 2.000’den fazla kişisel bakım ürünü belirledik. Kaç Amerikalının potansiyel olarak asbest bulaşmış talk bazlı kozmetik ürünlerini kullandığını düşünmek rahatsız edici. ”

Kozmetik şirketleri 1950’lerden beri talkın asbest ilebozunabileceğini biliyor ve halk 1970’lerin başında uyarılmaya başlandı. Ancak kozmetik endüstrisi, Gıda ve İlaç İdaresi’ni, kendi ürünlerini düzenlemesinin güvenilir olabileceği konusunda ikna etti. Diğer bir deyişle, kozmetik şirketlerinin, asbest dokusunun tümünde olmasa da bazılarında görebilecek bir asbest tespit yöntemine güvenmesine izin verilmesi gerektiğine dair ikna etti.

Mayıs ayında Johnson & Johnson, talk bazlı bebek pudrasının Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’daki satışına son vereceğini duyurdu.Çoğunluğu kadın olan binlerce kişi, ürünün kansere yol açtığını iddia ederek şirket aleyhine dava açtı.

EWG’de kıdemli bir bilim insanı olan Ph.D. Tasha Stoiber, “Talktaki en küçük miktarda asbestin teneffüs edilmesi, maruz kaldıktan yıllar sonra mezotelyoma ( akciğer zarı kanseri) ve diğer ölümcül hastalıklara neden olabilir” dedi. “Ne kadar talk solunduğunu – ve ne kadarının asbest ile kontamine olduğunu – bilmek zor, ancak onlarca yıl sonra mezotelyomaya neden olmak için akciğerlere yerleşen yalnızca bir asbest dokusu yeterli.”

Asbeste maruz kalmak, asbestozis yani ince asbest liflerinin veya tozlarının inhalasyonuna bağlı olarak meydana gelen akciğer fibrosisi, mezotelyoma ve akciğer ve yumurtalık kanseri ile bağlantılıdır. Birkaç gün kadar kısa süreli maruziyetler bile yıllar sonra tedavi edilemez bir kanser olan mezotelyoma’ya neden olabilir. Çalışmalar, kadınlarda mezotelyoma (akciğer zarı kanseri) vakalarının yüzde 60’ından fazlasının büyük ihtimalle mesleki olmayan asbest maruz kalmasına bağlı olabileceğini bulmuştur.

ABD’de asbest kullanımının azalmasına rağmen, mezotelyoma ölümleri, özellikle genç insanlar arasında azımsanmayacak miktarlarda olmaya devam etmektedir. EWG Eylem Fonu, federal ölüm verilerinin analiz sonuçlarına göre, her yıl 15.000 kadar Amerikalının asbestin tetiklediği hastalıklardan öldüğünü tahmin ediyor.
Jeolojik olarak, hem kozmetik hem de endüstriyel kullanım için aynı ana kayadan talk ve asbest oluşturulabilir. Talk genellikle kozmetiklerin dokusunu ve hissini iyileştirmek, nemi emmek veya ucuz bir dolgu maddesi olarak kullanılır.

Testler, Greensboro, N.C. Bilimsel Analitik Enstitüsü tarafından gerçekleştirildi. Enstitü, tüketici ürünlerini asbest varlığı açısından test eden dünyanın önde gelen laboratuvarlarından biridir. Numuneler, elektron mikroskobu kullanılarak Çevre Koruma Ajansı tarafından açıklanan test prosedürleri izlenerek analiz edildi.

FDA, talk malzemelerinin zorunlu olarak test edilmesini gerekli tutmaz. Endüstri tarafından geliştirilen gönüllü test yöntemi, elektron mikroskobu ile karşılaştırıldığında asbest taraması yapacak kadar hassas değildir.

Bilimsel Analitik Enstitüsü başkanı Sean Fitzgerald, “FDA’nın kişisel bakım ürünlerinde kullanılan talk için titiz bir araştırma yöntemi geliştirmesi kritik önem taşıyor” dedi. “Laboratuvar çalışma sonuçlarına göre, çocuklara pazarlanan kozmetikler dahil olmak üzere talk ile yapılan ürünlerde defalarca asbest bulunuyor. Kişisel bakım ürünlerinde asbestin varlığını test etmek için kesin bir acımasız yöntem var ancak kozmetik endüstrisinin bunu kullanması gerekmiyor.”

Fitzgerald, çok sayıda tüketici ürününde asbest testleri yapan, ulusal olarak tanınan bir uzmandır. Kendi laboratuvarında, göz farı, fondöten, allık, yüz ve vücut tozları dahil olmak üzere toz formda 21 kozmetik numunesini test etti.

EWG’nin hükümet işlerinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Scott Faber, “Tüketicilerin alarma geçmesi ve öfkelenmesi gerekse de, kozmetik endüstrisini düzenleyen federal yasanın 1938’den beri güncellenmediğini düşünürsek bu pek de şaşırtıcı değil.” dedi. “Kongre’nin, talk bazlı tüm kişisel bakım ürünlerinin titizlikle test edilmesini ve kozmetik endüstrisinin halkın güvenliğini ilk sıraya koymasını zorunlu kılan bir yasayı geçirmesi çoktan geçti. Kozmetik endüstrisinin FDA’nın yetkisinin ötesinde işlemesine izin veren mevcut sistem sona ermelidir.”
Federal hükümeti, güvenli bir asbest maruz kalma seviyesi olmadığını kabul ediyor, ancak kozmetiklerin piyasaya çıkmadan önce güvenlik açısından test edilmesini gerekli görmüyor. Bunun yerine, FDA, asbest kirlenmesini önlemek için şirketleri talk madenlerini dikkatli seçmeye teşvik ediyor, ancak talk içeren ürünleri düzenleme gücüne sahip değildir.

Mart 2019’da Temsilci Debbie Dingell (D-Mich.), asbest içerebilen ve çocuklara pazarlanan kozmetikler için uyarı etiketleri gerektiren bir yasa çıkardı. Dingell tasarısına göre, şirketlerin kozmetik ürünlerini asbest açısından test etmek için titiz ve güncellenmiş test yöntemleri kullanmaları gerekecek. Üreticiler, ürünlerin asbest içermediğini kanıtlayamazlarsa, ürünleri bir uyarı etiketi taşıması gerekecek.

Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi başkanı Frank Pallone (DN.J.), FDA’ya kozmetikte kullanılan tartışmalı kimyasalları gözden geçirme ve bu bileşenlerin belirli seviyelerde güvenli mi güvensiz mi olduğunu belirleme yetkisi verecek bir yasa çıkardı. Tasarı ayrıca FDA’ya, asbest bulunanlar da dahil olmak üzere tüketiciler için ciddi sağlık riskleri oluşturan ürünlerin üretimini geri çekme ve durdurma yetkisi vermektedir.

Kaynak : scitechdaily.com

1.486 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!