Araştırmacılar, Bukalemun Derisinden İlham Alarak Esnek, Renk Değiştiren Bir Film Geliştirdi

Araştırmacılar Bukalemun Derisinden İlham Alarak Esnek Renk Değiştiren Bir Film Geliştirdi

Bukalemunlar kendilerini kamufle etmek, iletişim kurmak ve sıcaklıklarını düzenlemek için renklerini değiştirebilirler. Bilim insanları, bu renk değiştiren özellikleri gizlilik teknolojileri, sahtecilikle mücadele tedbirleri ve elektronik ekranlar için kopyalamayı denediler ancak malzemelerin sınırları vardır.

Şimdi, araştırmacılar gerilme, basınç veya neme tepki olarak renk değiştiren esnek bir film geliştirdiler. Sonuçlarını ACS(American Chemical Society) Applied Materials & Interfaces’ta rapor ettiler.

Bukalemundan esinlenerek üretilen malzemenin videosunu buradan izleyebilirsiniz:

Bukalemunlar ciltlerini gererek veya gevşeterek, ışığın yüzeylerinin altındaki guanin kristallerinden yansıma şeklini değiştirebilir ve yapısal renklendirme olarak bilinen şeyi üretir. Bu yapısal renkler, diğer birçok canlıya tonlarını veren pigmentlerden farklıdır.

Bilim insanları, bukalemun derisinin kristal nano yapılarını çeşitli renk değiştiren malzemelerle taklit ettiler ancak bu malzemelerin üretimi genellikle zordur veya yenilenemeyen petrol kaynaklarına dayanarak elde edilirler. Bunun aksine, selüloz nanokristaller, yanardöner yapısal renklere sahip bir film içinde kendi kendine birleşebilen yenilenebilir bir malzemedir. Bununla birlikte, bu filmler genellikle kırılgandır ve bukalemunun derisinden farklı olarak kırılmadan gerilemez. Fei Song, Yu-Zhong Wang ve meslektaşları, gerildiğinde renk değiştiren selüloz nanokristallerden yapılmış oldukça esnek bir film geliştirmek istediler.

Araştırmacılar, selüloz nanokristallerin esnekliğini artırmak için PEGDA adlı bir polimer eklediler ve bunu çubuk şeklindeki nanokristallere çapraz bağlamak(crosslink) için UV ışığını kullandılar ve PEGDA miktarına bağlı olarak maviden kırmızıya değişen parlak yanardöner renklere sahip filmler ürettiler. Filmler hem güçlü hem de esnekti, kırılmadan önce orijinal uzunluklarının %39’una kadar gerilebiliyordu. Germe sırasında, bir filmin rengi yavaş yavaş kırmızıdan yeşile döndü ve sonra gevşediğinde tekrar renk değiştirdi.

Araştırmacılara göre bu nanokristal materyaller için germe ve gevşeme ile indüklenen, parlak ve çıplak gözle görülür renk değişiklikleri ilk kez gerçekleştirildi. Film ayrıca basınç ve nem ile renk değiştirerek, ekibin mürekkepsiz bir kalemle yazılan yazıları göstermesine veya gizlemesine imkân verdi. Araştırmacılar, yeni biyo-tabanlı akıllı derinin gerilim algılama, şifreleme ve sahteciliğe karşı önlem konularında uygulamalarda kullanılabileceğini söylüyor.

Kaynak : scitechdaily.com

3.229 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!