Araştırmacılar Elastisite Benzeri Kauçukla Şekil Hafızalı Aerojeller Yaratıyor

Araştırmacılar Elastisite Benzeri Kauçukla Şekil Hafızalı Aerojeller Yaratıyor

Polimerik aerojeller ; esneklik ve mukavemet gibi  en arzu edilen özelliklerin bazılarını birleştiren minik gözenekli  yapılardır. Hafif maddelerde son sınır olara kabul edilen bir maddeyi  geliştirmek neredeyse  imkansızdır. Fakat Missouri Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Fakültesi’nden kimyacılar , bunu orijinal şeklini “ hatırlayabilen” ve kauçuk benzeri elastikiyetli  aerojeller yaparak yapmışlardır.

Aerojeller  silikada, metal oksitte ya da polimerde sıvıların gazlarla yer değiştirmesiyle oluşturuldu. Offshore  petrol boru hatlarının yalıtımından NASA uzay görevlerine kadar ürünlerin çeşitliliğinde kullanılırlar.

Projedeki öncü araştırmacı Dr.Nicholas Leventis “ Oluşturduğumuz süperelastik speasifik poliüretan aerojelleri herhangi bir yönde bükülebilirler  veya düz şekilde ezilebilirler yine de orijinal şekline dönebilirler. “ Missouri S&T ‘de Kimya Profesörü Curators Distinguished “ Superelastik aerojellerimiz  komuta edilerek belirli bir forma  dönebildikleri için kauçuklardan farklıdır.Yani, deforme olabildikleri, soğutulabildiği ve sonsuza dek deforme olmuş şekli muhafaza edebildiği anlamına gelen güçlü bir şekil hafıza etkisi gösterirler.

“Fakat, sıcaklık oda sıcaklığına geri döndüğünde ; deforme olmamış orijinal şekillerini geri alırlar.” Diye açıklıyor Leventis. “Şekil hafıza etkisi yeni değil. Şekil hafızalı metalik alaşımlar ve polimerler uzun yıllardır biliniyor fakat şekil hafızalı aerojeller  hafiflikteki son sınır.”

Araştırmacılar Elastisite Benzeri Kauçukla Şekil Hafızalı Aerojeller Yaratıyor

Leventis ve grubu,  kas fonksiyonlarını taklit edebilen “biyonik bir el” şekillendirerek bu eşsiz özelliği ispat etmiştir. Isıyla uyarıldığında , aerojel  ve açık avuç içi durumundan kapanabilir ve bir kalemi tutabilir.

Leventis “ Bu işin aerojellerin çalışma alanında ‘kutsal topraklardan’ birisini meydana getirdiğine inanıyoruz.” diyor. “Gelecekte bu aerojeller için bir çok uygulama görüyorum. Esnekliği , elastisite ile birleşmiş, pek çok kullanılabilir ürün geliştirecek.”

Leventis ve ekibinin çalışmalarını, 2 Mayıs Salı  günü American Chemical Society tarafından yayınlanan Chemistry of Materials dergisinde görülebilir. Leventis ile S&T’de çalışanlar;  Kimya Profesörü , Dr. Chariklia Sotiriou-Leventis , mezun öğrenciler Suraj Donthula, Chandana Mandal, Adnan Malik Saeed ve yaz stajyerleri Theodora Leventis and James Schisler’dır. İş, ABD Ordusu Araştırma Ofisi tarafından desteklendi ve BASF Polyuethanes GmbH tarafından da kısmi destek sağlandı.

Kaynak : mst.edu

1.331 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!