Karbondioksit Gazını Etanole Dönüştüren Bir Proses Keşfedildi
Tennessee’deki Oak Ridge Ulusal Laboratuarı’ndaki bilim adamları, CO2‘yi etanol haline getirmek için yeni bir kimyasal reaksiyon keşfetti , bu reaksiyon potansiyel olarak iklim değişikliğini önlemeye yardımcı olacak yeni bir teknoloji yaratıyor.Elde edilen bulgular ChemistrySelect dergisinde yayınlandı.
Araştırmacılar CO2‘yi yararlı bir yakıt haline getirebilecek bir dizi kimyasal reaksiyon bulmaya çalışıyorlardı; bu süreçte ilk adımın neden kendiliğinden gerçekleştiğini anlamaya çalıştılar. Bu reaksiyon, CO2‘yi etanol haline getiriyor ve bu da jeneratör ve araçlara güç sağlamak için kullanılabilir demek oluyor .
Teknoloji, silikon yüzey üzerinde nano boyutta sivri uçlar şeklinde düzenlenmiş bakır ve karbonun yeni bir kombinasyonunu içeriyor. Nanoteknoloji, reaksiyonların çok az sayıda kirleticiyle çok hassas olmasını sağlar.
Adam Rondinone, “Ortak malzemeler kullanarak, bunları nanoteknoloji ile düzenleyerek, yan reaksiyonları nasıl sınırlayacağımızı bulduk ve istediğimiz şekilde sonuçlandı” dedi.
Bu işlem, CO2‘yi yakıt haline dönüştürmenin diğer yöntemlerine kıyasla birçok avantaja sahiptir. Reaksiyon, bakır ve karbon gibi ortak malzemeleri kullanıyor ve CO2‘yi zaten yaygın olarak bir yakıt olarak kullanılan etanole dönüştürüyor.
Belki de en önemlisi, oda sıcaklığında çalışıyor ; bu, kolaylıkla ve az enerji harcamayla reaksiyon başlatılabilir ve durdurulabilir demektir. Bu da, bu dönüşüm süreci, yenilenebilir enerji üretiminde durgunluk sırasında geçici enerji depolaması olarak kullanılabilir ve yenilenebilir bir enerji ızgarasındaki dalgalanmaları yumuşatır.
Rondinone, “Böyle bir işlem etanol hazırlamak ve depolamak için hazır olduğunda bize ek elektrik sağlayacaktır” dedi. “Bu, aralıklı yenilenebilir kaynaklardan sağlanan bir şebekeyi dengelemeye yardımcı olabilir.”
Araştırmacılar bu süreci daha fazla inceleyip daha verimli hale getirmeyi planlıyorlar. Eğer başarılı olursa, yakın gelecekte bu tekniği kullanarak büyük ölçekli karbon yakalayabiliriz .
Kaynak : popularmechanics.com