Araştırmacılar, Koronavirüs için Aşı Yerine Burun Spreyi Geliştirmeye Çalışıyor

Araştırmacılar Koronavirüs için Aşı Yerine Burun Spreyi Geliştirmeye ÇalışıyorChicago Üniversitesi’nden araştırmacılar, koronavirüs aşısından daha güvenli olacak bir burun spreyi geliştirmeye çalışıyorlar. Nano teknolojinin de kullanıldığı bu yöntem, gelecekte diğer aşılar için de kullanılabilir.

Geçtiğimiz yılın aralık ayında ilk olarak Çin’de görülen ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan koronavirüs, her geçen gün daha fazla insana bulaşıyor. Bugüne kadar tüm dünyada 19 milyon 176 bin kişiye bulaşan ve 716 bin 400 kişinin ölümüne yol açan virüse karşı aşı çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor.

Ancak virüse karşı geliştirilen tedavi yöntemleri arasında yalnızca aşı da bulunmuyor. Özellikle aşı olmak istemeyen insanların işine yarayabilecek bir tedavi yöntemi de Chicago Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından geliştiriliyor. Araştırmacılar, son yayınladıkları çalışmalarında aşılar için ‘Nanofiber Scaffolding Technology (Nanofiber İskele Teknolojisi)’ geliştirdiklerini duyurdular.

Aşılar Daha Güvenli Hale Gelebilir

Araştırmacıların yeni geliştirdikleri teknoloji sayesinde aşının insanlarda gösterdiği çoğu olumsuzluk ortadan kalkabilir. Zira bu teknoloji sayesinde COVID-19 dahil diğer tüm hastalıklar için geliştirilen aşılar, burun spreyi ya da dil altı spreyi haline getirilebilir. Böylece iğneler de ortadan kalkar.

Çalışmanın ana isimlerinden birisi olan Anita Chong, yaptığı açıklamada bu teknolojinin birlikte hiçbir harici adjuvana ihtiyaç duymadan yalnızca koruyucu bağışıklığı ortaya çıkarabileceğini söyledi. Bu sayede de aşılarda bulunan ve zaman zaman yan etki yapan ek bileşenlerin de artık yer almayacak, aşıların daha da güvenli hale gelecek.

Nano Teknolojiden Faydalanan Aşı Nasıl Çalışıyor?

Burun, COVID-19’un sıfır noktasıdır ve akciğerler özellikle en savunmasız yerlerdir. Çünkü akciğerler, ACE-2 denilen ve COVID-19’un ana hedefi olan reseptörler ile yüklüdür. Burun veya dil altı spreyi olarak uygulanan aşı, vücudun dendritik hücrelerinin, yani vücudun doğuştan gelen bağışıklık tepkisini başlatan ve burnu ve akciğerleri kaplayan hücrelerin doğrudan aktivasyonunu sağlıyor.

Araştırmacılar, şu noktada henüz hangi antijenlerin COVID-19’a karşı maksimum koruma sağladığını bilmediklerini söylediler. Ancak aynı zamanda bu yeni yöntemin korumayı en iyi sağlayacak antikorları ve T hücrelerini çok daha iyi bir şekilde hedef alabileceğini de açıklamalarına eklediler.

Nano teknolojiden yararlanılarak üretilen bir COVID-19 aşısı için maalesef uzun bir süre daha beklemek zorundayız. Ancak geliştirilen bu teknoloji nano teknolojinin vücudu nasıl etkilediğini anlamak konusunda da bir gelişme sağladı. Bununla birlikte bu teknoloji sayesinde gelecekte çok daha güvenli ve ucuz aşılar geliştirilebilir.

Kaynak : webtekno.com

501 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!