Araştırmacılar Yaraları Kapatmak için Hidrojel Yapıştırıcılar Tasarlıyor

Araştırmacılar Yaraları Kapatmak için Hidrojel Yapıştırıcılar Tasarlıyor

Geçici yapışkan bandajlar cilt yaralarından akan kanı durdurmanın etkili bir yoludur. Ama iç kanamalar için şuana kadar uygulanabilir bir seçenek bulunamadı. Cerrahi tutkallar, genellikle dikiş, zımba ve tutturucu gibi geleneksel yara kapatıcı tekniklerin yerine vücutta kullanılıyor. Çünkü tutkallar, yara bölgesindeki düşük riskli ikincil yara ve hasarlarda hastanın hastanede kalma süresini azaltır.

Etkili cerrahi tutkalın güçlü, esnek olmasına, toksik olmamasına ve harekete uyum sağlayabilmesine ihtiyaç vardır. Ama henüz bu özelliklere sahip kullanışlı bir bant, yapıştırıcı yok. Harvard Üniversitesi Wyss Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, biyo uyumlu ve esnek olan sümüklü böceklerin salgıladığı yapıştırıcı özelliği olan salgıdan ilham alarak çok güçlü hidrojel yapıştırıcılar geliştirdi.

Hidrojel iki farklı polimerin hibritidir: Biri yiyeceği kıvamlaştırmak için de kullanılan aljinat denilen deniz yosunu özütüdür. Diğeri ise ince kontakt lenslerde ana malzeme olan poliakrilamittir. Bu polimerler birbiriyle karşılaştığında vücudun doğal kıkırdak yapısıyla aynı, hidrojel malzeme için benzersiz tokluğunu ve elastikiyetini kanıtlayan moleküler ağ yaratırlar. Yapışkan tabaka içerikli polimer moleküller(kitosan) pozitif yönde yüklenirken sonuçta oluşan hibrit malzeme, başlangıç uzunluğundan 20 kat daha fazla uzayabilir herhangi bir yapıştırıcıdan daha güçlü bir şekilde dokuları bağlayabilir. Ayrıca dinamik hareketi süren ıslak doku yüzeylerini de yapıştırabilir.(örneğin;çalışır durumdaki kalp)

Hidrojel yapıştırıcı çalışmaları, şuan ki en iyi medikal yapıştırıcıları bozan gerilim miktarının üç katına karşı koyduğunu, iki hafta süresince farelere implant edildiğinde hidrojel yapıştırıcının kararlılığını ve yapışkanlığını sürdürdüğünü kanıtladı. Üstelik hidrojel yapıştırıcı, farelerde karaciğer kanamalarına uygulandığında doku tahribatına sebep olmadı.

Hidrojel yapıştırıcıların tıp alanında birçok uygulaması var. Her parçası istenilen boyutta kesilebilir ve kemik, kıkırdak, sinir veya akciğer zarı gibi dokulara yada daha derin olan yaralarda çözeltilerin içene enjekte edilerek uygulanabilir. Ayrıca hidrojel yapıştırıcılar hedeflenen yapıları medikal araçlarla bağlamak için kullanılabilir. Örneğin; kalp fonksiyonunu destekleyen bir uyarıcı ile kullanılabilir. Güncel yinelemeler, kalıcı bir yapının olması için gerçekleştiriliyor.

Kaynak : phys.org

819 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!