Araştırmalar, E-Sigaranın Tütün Kadar Zararlı Olduğunu İleri Sürdü; Ancak Kilit Bir Nokta Var

Araştırmalar E Sigaranın Tütün Kadar Zararlı Olduğunu İleri Sürdü Ancak Kilit Bir Nokta Var

Nisan ayında Connecticut Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, DNA hasarına sebep olmaya  gelince e-sigaranın “potansiyel olarak tütün sigaraları kadar zararlı” olabileceğini iddia eden bir çalışma yayınladı.

UConn Kimya Departmanında doktora sonrasındaki bir araştırmacı olan Karteek Kadimisetty, “Çalışmamızın sonuçlarına göre, e-sigaraların filtrelenmemiş sıradan  sigaralar kadar DNA hasarına neden olabilme potansiyeline sahip oldukları sonucuna varabiliriz” dedi.

Ancak e-sigaranızı bir kenara koymadan önce, göz önüne almanız gereken birkaç şey var.

E-sigaralar, bilim adamları tarafından, tüm kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 30’uyla bağlantılı olan tütün sigara içmekten daha güvenli bir seçenek olduğu çoğunlukla düşünülüyor. Şubat ayında, Kanser Araştırması UK, vücut düzeyinde maruz kalmaya bakarak e-sigaranın etkilerini araştırmak için ilk uzun süreli çalışmayı yayınladı. Çalışma, yalnızca e-sigaraları içen katılımcıların, sistemlerinde daha az kansere neden olan ajanlar veya kanserojen maddeler bulunduğunu keşfetti.

Kanser Araştırması UK’li sağlık bilgisi uzmanı Carl Alexander, “İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar sigara içmekten e-sigara’ya geçiş yapanların tütün dumanındaki zararlı kimyasal maddelere maruz kalışlarını önemli ölçüde azaltacağını gösterdi” dedi.

Bir sonraki incelemeden sonra da benzer bir sonuca varıldı. Dolayısıyla, çelişkili bulgular içeren çalışmalar şüpheyle karşılandığında şaşırtıcı değil. Test edilmemiş bir 3B baskılı cihaz kullanılan UConn’un çalışması, piyasaya çıktığından beri ağır ateş altında kalmıştır.

Next Web’de yazar olan Bryan Clark, araştırmanın ciddi bir sorunun arkasındaki gerçeği keşfetmek yerine mali teşvikler için yapıldığını ileri sürerek eleştirdi. O, araştırmanın, insanları daha doğru alternatiflere yöneltmek yerine, kendi test ürününü tanıtmak için sorumsuz olduğuna dikkat çekti.

Clark, “UCONN’ın nedenlerinin tamamen fedakar olduğuna inanmak zor, ancak makineden kâr sağlamayı düşünmese bile ağır bir maddi teşvik var” dedi. “Üniversiteye çektiği ilgi, devlet yardımları ve özel destekçilerden kaynaklanan araştırma fonunda bir artış ve hangi kuruma önümüzdeki on yıl boyunca kredi ödemeleri yapmak istediklerini henüz karar vermeyen genç beyinler… Satış süsü gibi göründüğünden bahsetmek değil.

Ancak Clark’ın “çoğunlukla ses” olarak nitelendirdiği çalışmanın geçerliliği ne oldu?

UConn araştırmacıları, “Genotoksik Kimyayı Değerlendiren Otomatikleştirilmiş 3 B Baskılı Diziler: E-Sigara ve Su Örnekleri” başlıklı araştırma makalesinde, bir e-sigara içmenin etkilerini taklit etmek için “yapay bir inhalasyon tekniği” oluşturdıklarını açıkladı. Bir şırıngayı hem standart bir sigara hem de e-sigara’ya bağlamak için tüp kullandılar ve püskürtme uçlarından  püskürttüler ve duman içinden geçerken kimyasalları yakalaması için püskürtme ucu pamukla tıkandı.

Daha sonra e-sigara başına bir tütün sigarasındakine denk gelen 20 üfleme ayarladılar (çoğu testle aynı sayıda) ve bilinen üç kanserojeni 20, 60 ve 100 üfleme ile test etmeye başladılar. Nikotin e-sigara ve filtrelenmemiş sigaraların güçlü tütün kanserojeni “oldukça önemli” seviyelere eşdeğer olduğunu keşfettiler.

Kadimisetty, UConn Today’e “E-sigara kaynaklı DNA hasarının tütün sigarasına eşit olmasını asla beklemiyordum” dedi. “Sonuçları ilk gördüğümde şok oldum, bu yüzden kontrolleri tekrar çalıştırdım. Hatta örnekleri seyrelttim. Ancak eğilim hâlâ oradaydı – e-sigaralardaki bir şeyler kesinlikle DNA’ya zarar vermesine neden oluyor. ”

Clark, e-sigara testinde kullanılan üflemenin , kuru yanık olarak adlandırılan gerçek sıvıdan gelmeyebileceğini belirtti. Bu, bir e-sigara kurumuş ve içindeki fitil cihazını yakmaya başlayarak kullanıcıları gerçek dumanı teneffüs etmesi için önemli. UConn’daki kimya bölümünde profesör olan ve araştırmanın gözlemcisi James Rusling, Daily Dot’a testin kuru yanık püskürme kullanmadığını ve çalışmanın “e-sigarada kullanıldığı gibi” taklit edildiğini açıkladı.

“Kullandığımız titiz yöntemlere tamamen sadık kalıyoruz.” Rusling bir e-postayla yazdı.

Elektronik sigaraların kuru yanıkla test edilip edilmemesine bakılmaksızın, e-sigara kontrollü bir laboratuarda bazı DNA’lar üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Fakat bu, mutlaka, insanlar üzerinde aynı etkiyi yarattığı anlamına gelmez.

Daily Dot, “Bugüne kadar elde edilen kanıtlar, e-sigaraların sigaradan çok daha güvenli olduğunu gösteriyor” dedi. “Bu çalışma, DNA hasarına yeni bir bakış açısı getirmekle ilgili ve sadece e-sigara buharının laboratuarda DNA üzerindeki etkilerine bakılmıştır, insanlarda değil. Testin, e-sigara etkileri hakkında herhangi bir sonuç çıkarmak için kullanılmadan önce daha da geliştirilmesi ve geçerliliğinin sağlanması gerekiyor. ”

Bu, bizi UConn Today’in “Sigara İçilmesi Potansiyel Olarak Tütün Sigaraları Zararlı” yazısına getiriyor. ” E-sigara’nın sağlıkla ilgili potansiyel komplikasyonlara neden olmadığını önermek sorumsuzca olurken, e-sigara içmeye karar vermeden önce mevcut her çalışmayı okumanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor..

Kaynak: dailydot.com

976 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!