Araştırmalara göre dev tek hücreli hem öğreniyor hem de öğretebiliyor

O ne hayvan ne bitki ne de mantar âleminden. Küf mantarı (Physarum polycephalum), tuhaf, damlacık şeklindeki organizma, tek bir dev hücreden oluşuyor ve Fransa’da Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS)  biyologlarının geçmiş araştırmalarında beyni olmamasına rağmen deneyimlerden öğrenebiliyor. Şimdi, aynı bilim adamları bir adım daha ileri giderek küf mantarının öğrendiği yeni bilgileri birleşme yoluyla bir başka küf mantarına aktarabildiğini kanıtladılar. Bu yeni bulgular 21 Aralık 2016’da Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlandı.

Geçici olarak bir başka insanla birleşebildiğinizi, onun bilgilerini kazanıp kendiniz olarak hayata devam ettiğinizi bir düşünün. Küf mantarlarında, bu mümkün! Küf mantarı (Physarum polycephalum), doğal habitatı orman zemini olan bir tekhücreli. Fakat aynı zamanda laboratuvar ortamında petri kabında da kültür edilebiliyor. Audrey Dussutour ve David Vogel küf mantarına, onun için defedici özelliği bulunan bazı maddeleri (kahve, kinin, tuz vb.) yok sayıp yiyeceklerine ulaşmayı daha önce öğretmişlerdi. Şimdiyse, tuzu yok saymayı öğrenen bir küf mantarının bu özelliği bir diğer küf mantarına onunla birleşerek aktarabildiğini ortaya çıkardılar.

Bu sonuca ulaşabilmek için, araştırmacılar 2,000’den fazla sayıda küf mantarına tuzun bir tehdit oluşturmadığını öğrettiler. Bu küf mantarları, yiyeceğe ulaşmak için tuzla kaplı bir köprüden geçmek zorunda bırakıldılar. Bu, bilim adamlarının onları tuza alıştırmasını sağladı. Aynı zamanda bir başka 2,000 küf mantarı ise yiyecek için temiz bir köprüden geçirildi. Bu da her şeyden habersiz bir başka grup küf mantarı oluşturdu.

Bu aşamadan sonra, araştırmacılar küf mantarlarını alıştırılmış, her şeyden habersiz ve karışık (farklı iki eşin bulunduğu) üç farklı gruba ayırdılar. Eşli olan küf mantarları yan yana geldiklerinde birbirleriyle birleştikten sonra yiyecek için tuzla kaplı bir köprüden geçirilmeye çalışıldı. Şaşırtıcı bir şekilde, eşlenmiş olan küf mantarları daha önce alıştırılmış olanlar kadar hızlı gittiler ve bu da tuzun aslında zararsız olduğunun bilgisinin paylaşıldığını gösterdi. Bu, 3 ve ya 4 kişilik gruplarda sadece bir tane alıştırılmış küf mantarının olduğu durumlarda bile böyle oldu. Sonuç olarak sayısına bakmaksızın sadece 1 alıştırılmış mantar bilgiyi aktarmak için yeterli oldu.

Bir transferin gerçekten meydana gelip gelmediğini anlamak için küf mantarlarını 1 saat ve 3 saat birleşme sürecine tabi tutan araştırmacıların vardığı sonuç ise hayli şaşırtıcı. 3 saat birleşme süreci olan habersiz küf mantarının bilgiyi öğrendiği; fakat 1 saat içinde diğer küf mantarının öğrenemediği ortaya çıktı. Bu, ortada bir öğrenme süreci olduğunun kanıtı. Mikroskopla gözlemlendiğiyse 3 saat sonunda birleşme noktasında bir damarın oluştuğu görüldü. Bu damarın şüphesiz bilginin paylaşıldığı kanal olduğu anlaşıldı.

Araştırmacıların yeni hedefleri, bu bilginin sahip olduğu formu açığa çıkarmak ve birden fazla bilginin aynı anda transfer edilip edilemeyeceğini test etmek. A küf mantarının kinini yok saymayı bildiğini, B küf mantarınınsa tuzu yok saymayı bildiğini varsayarsak merak edilen, iki bilginin de aktarılıp aktarılamayacağı.

Kaynak : sciencedaily.com

Haberi Çeviren : Tarık Bercan Sarı

Üniversite : Koç Üniversitesi (Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya ve Biyoloji Mühendisliği 

Mail : tsari16@ku.edu.tr

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

930 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!