Araştırmacılar, Platinle İlk İntermetalik Çift Tuzu Sentezlediler

Sezyum Platinür Hidrür kristalleri 4Cs2Pt*CsH.  Resim: Ames Laboratuvarı, A.B.D. Enerji Bakanlığı

ABD Enerji Bakanlığı’nın Ames Laboratuvarı’nda bir grup araştırmacı, platinyum ile ilk intermetalik çift tuz olan sezyum platinür hidrür (4Cs2Pt * CsH) bileşiğini sentezledi ve doğru bir şekilde karakterize etti.

Sezyum platinür hidrür, bir metalin tam anlamıyla negatif yüklü bir iyon oluşturduğu ender bir bileşik grubunun yeni üyesidir.
Yazarlar Prof. Anja-Verena Mudring ve Dr. Volodymyr Smetana’ya göre, bu bileşik tuz benzeri bir karaktere sahip ve yarısaydam kiraz-kırmızı kristaller oluşturuyor.

Profesör Mudring,  bileşiği ‘Var olabileceğini hayal etmenin bile zor olduğu bir bileşik, ancak bir kez sentezleyip analiz edebildiğinizde,  beklediğiniz hiçbir şeyle uyuşmuyor.’ şeklinde açıklıyor ve devam ediyor,

‘Metalik sezyum ve platinumu hidrojenle tepkimeye soktuğunuzda çoğu tipik gri, parlak alaşım hidrojen depo maddelerinin aksine, kırmızı kristaller oluşuyor. Gerçekten çok güzeller’.

Sezyum platinür hidrür, sadece uzay boşluğu gibi inert ortamlarda var olabiliyor.

Bilim adamları, bu bileşiğin başlangıçta bir sezyum eriyikten ekstrakte edildiğini söyledi.

Platinum, oksijenle temas halinde temel haline geri döndüğünden, bileşik hayli kararsız.

Toz X-ışını kırınımı, katı hal nükleer manyetik rezonans ve derin teorik araştırmalar ile birleştirilmiş tek kristal çalışmaları, ekibin,  bu bileşiğin varlığını kanıtlamasını sağladı.

Bileşiğin molekül yapısı ve özellikleri, tipik intermetalik hidrürlerden çok farklı ve bu durum hem sezyum hem platinyuma göreceli etkinin çok güçlü olmasıyla açıklanıyor.

Prof. Mudring, ‘Benzersiz. Bu, çok güçlü negatif yüklü metal iyonları olan bir tuza ilk örnek ‘diye belirtiyor ve ekliyor,‘Dahası, bir alaşımı bir tuzla karıştırdığınızda başka yalıtkan bir tuz elde edersiniz’.

‘Bu, kimyasal bağların doğasına ilişkin derin bir bakış açışına olanak tanır – ve Goethe’nin yazdığı gibi, nihayetinde dünyayı ve tüm bileşiklerini bir arada tutan şey onun en gizli halidir.’

Kaynak : sci-news.com

Haberi Çeviren : Özlem Özden

Üniversite : İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (Mezun – Bostancı Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti. – Ar-ge Sorumlusu)

Bölüm : Kimya Bölümü

Mail : ozlemozden@yandex.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

714 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!