Artık Metal Yüzeyler Anında Bakteri Öldürücü Olabilir

Artık Metal Yüzeyler Anında Bakteri Öldürücü OlabilirBakteriyel patojenler günlerce yüzeylerde yaşayabilir. Kapı tokmağı gibi sık dokunulan yüzeyler anında onları öldürebilirse ne olur?

Purdue Üniversitesi mühendisleri potansiyel olarak herhangi bir metal yüzeyi hızlı bir bakteri öldürücüye dönüştürebilecek bir lazer işlem yöntemi oluşturdu- sadece metalin yüzeyine farklı bir doku vererek.

Advanced Materials Interfaces dergisinde yayınlanan bir çalışmada , araştırmacılar bu tekniğin bakır yüzeyinin MRSA gibi süper böcekleri derhal öldürmesine izin verdiğini gösterdi.

Purdue malzeme mühendisliği profesörü Rahim Rahimi, “Bakır yüzyıllardır antimikrobiyal bir malzeme olarak kullanılıyor. Ancak doğal bakır yüzeylerin bakterileri öldürmesi genellikle saatler sürüyor” dedi.

“Bakırın yüzeyinin bakteri öldürme özelliklerini etkili bir şekilde arttıran tek adımlı bir lazer-tekstüre tekniği geliştirdik.”

Teknik henüz bakterilerden çok daha küçük olan COVID-19 pandemisinden sorumlu gibi virüsleri öldürmek için tasarlanmamıştır.

Bununla birlikte, bu çalışmanın yayınlanmasından bu yana, Rahimi ekibi bu teknolojiyi ortopedik implantlar veya kronik yaralar için giyilebilir yamalar gibi cihazlarda bakteriyel büyüme ve biyofilm oluşumu risklerini azaltmak için kullanılan diğer metallerin ve polimerlerin yüzeylerinde test etmeye başladı.

İmplantlara antimikrobiyal bir yüzey verilmesi enfeksiyonun yayılmasını ve antibiyotik direncini önleyeceğini söyledi Rahimi, çünkü bir implant yüzeyindeki bakterileri öldürmek için antibiyotiklere ihtiyaç duyulmayacağını söyledi.

Teknik, antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu bilinen metalik alaşımlara da uygulanabilir.

Bakır gibi metaller normalde gerçekten pürüzsüz bir yüzeye sahiptir, bu da metalin bakterileri temas yoluyla öldürmesini zorlaştırır.

Rahimi ekibi tarafından geliştirilen teknik, metal yüzeyinde nano ölçekli desenler oluşturmak için bir lazer kullanıyor. Desenler, bakterilerin yüzeye çarpması ve yerinde yırtılması için daha fazla fırsat sağlayan yüzey alanını arttıran sağlam bir doku üretir.

Geçmişte araştırmacılar, metal yüzeylerin antimikrobiyal özelliklerini geliştirmek için çeşitli nanomateryal kaplamalar kullandılar, ancak bu kaplamalar sızmaya eğilimlidir ve çevre için toksik olabilir.

Laboratuvarı sağlık bakım zorluklarını ele almak için yenilikçi malzemeler ve biyomedikal cihazlar geliştiren Rahimi, “Bakır malzemenin büyük kısmını değiştirmeden doğrudan hedeflenen yüzeye seçici olarak mikron ve nano ölçekli desenler üreten sağlam bir süreç oluşturduk.” dedi.

Lazer- tekstürenin çift etkisi vardır: Teknik sadece doğrudan teması iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda yüzeyi daha hidrofilik hale getirir. Ortopedik implantlar için böyle bir yüzey , kemik hücrelerinin daha güçlü bir şekilde bağlanmasını sağlar ve implantın kemikle iyi bir şekilde entegre olmasını arttırır. Rahimi’nin ekibi bu etkiyi fibroblast hücreleriyle gözlemledi.

Tekniğin basitliği ve ölçeklenebilirliği nedeniyle, araştırmacılar, tekniğin mevcut tıbbi cihaz üretim süreçlerine kolayca çevrilebileceğine inanıyor.

Kaynak: phys.org

707 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!